Λάθη και αλαζονεία της εξουσίας. Η κατάρρευση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
(άρθρο-Λάθη και αλαζονεία της εξουσίας-)
(άρθρο-Λάθη και αλαζονεία της εξουσίας-)
Την περασμένη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες ενός τεράστιου υγειονομικού προβλήματος. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατέρρευσε για αρκετές ώρες και στη συνέχεια για ολόκληρες ημέρες μέχρι και σήμερα λειτουργεί με προβλήματα. Η σειρά των γεγονότων έχει ως εξής. Κάποια στιγμή, λίγες μέρες πριν το νέο χρόνο στη σελίδα της εταιρείας ΗΔΙΚΑ που είναι υπεύθυνη για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αναρτήθηκε μια ανακοίνωση. Η ανακοίνωση αυτή αναφερόταν στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο θα λειτουργούσε προσεχώς.
Για όσους δεν ξέρουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι το σύστημα εκείνο με το οποίο οι γιατροί μπορούν αποκλειστικά και μόνο, – μια που τα χειρόγραφα συστήματα έχουν καταργηθεί προ πολλών ετών- να συνταγογραφούν εξετάσεις, φαρμακευτικές ουσίες, να δίνουν αναρρωτικές άδειες, να παραπέμπουν σε υγειονομικές επιτροπές κλπ. Ταυτόχρονα, μέσα από το σύστημα αυτό οι φαρμακοποιοί μπορούν να εκτελούν τις συνταγές και τα διαγνωστικά κέντρα, τις εργαστηριακές εξετάσεις. Το σύστημα αυτό έχει επιβληθεί επί των ημερών της τρόικας για να εξομαλύνει προβλήματα και να εξαλείψει φαινόμενα κακής λειτουργίας του συστήματος συνταγογράφησης που είχαν παρατηρηθεί με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται η υγειονομική δαπάνη στα ύψη.
Το παλιό και το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Βέβαια και τότε όταν πρωτοεφαρμόστηκε, λειτούργησε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ένα σύστημα που αντιγράψαμε κυρίως από τη Γερμανία και το οποίο στη χώρα εκείνη δοκιμαζόταν επί 6 ολόκληρα χρόνια πριν εφαρμοστεί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά εγγενή προβλήματα, τα οποία όμως στη διάρκεια της δεκαετίας περίπου που αριθμεί η ηλικία του συστήματος συνταγογράφησης να έχουν βελτιωθεί. Ξαφνικά λοιπόν αλλάζει το σύστημα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση. Δεν μπορεί ο γιατρός να μπει και να ελέγξει το νέο σύστημα, ούτε να το λειτουργήσει μέχρις ότου του δοθεί αυτό το δικαίωμα από την εταιρεία.
Προσωπικά περίμενα αρκετές ημέρες με ενδιαφέρον ωσότου μου δόθηκε προς τα τέλη του Δεκεμβρίου η δυνατότητα να μπω και να συνταγογραφήσω μέσω του νέου συστήματος. Αναμφίβολα για μας που συνταγογραφούμε χρόνια είναι ένα σύστημα το οποίο είναι πολυπλοκότερο του προηγούμενου, όχι διότι έχει περισσότερα στοιχεία, αλλά διότι για κάποιο λόγο τα στοιχεία αυτά είναι διάσπαρτα, έτσι ώστε κάτι που μπορούσε να κάνει κανείς με λίγες κινήσεις σε μια σελίδα να χρειάζονται ακόμη και 10 σελίδες για να πραγματοποιηθεί στη νέα εκδοχή. Και πολλές φορές μπρος πίσω, μας καθυστερεί και μας δημιουργεί πολλά προσκόμματα. Προσωπικά, επειδή θεώρησα ότι αυτό θα είναι το νέο σύστημα, προσπαθούσα να γράφω με το νέο σύστημα τις συνταγές μου, μολονότι μπορούσε κανείς να χρησιμοποιεί παράλληλα και το παλαιό σύστημα, θεωρούσα δε ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να εκπαιδευτούμε και να μπορούμε να λειτουργήσουμε το σύστημα αλλά και να δουν και οι ιθύνοντες τις εγγενείς δυσκολίες και τις αδυναμίες του καινούργιου τους συστήματος.
Η αφνίδια λειτουργία του νέου σύστηματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Και ενώ όλα κινούνται σε αυτό το πλαίσιο, εν μέσω εορτών και μόλις είχαμε επιστρέψει από τις διακοπές και τις αργίες που έλειπαν οι περισσότεροι ασθενείς μας, είδαμε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση που έλεγε ότι στις 18 του μηνός θα σταματήσει να λειτουργεί το σύστημα που ίσχυε μέχρι τότε και υποχρεωτικά η συνταγογράφηση θα γίνεται με το νέο σύστημα. Αυτό φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, πανικόβαλε πολλούς συναδέλφους, ιδιαίτερα τους παλιότερους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές αλλά και όσους δεν είχαν ασχοληθεί με το νέο σύστημα τις λίγες μέρες που επιτρεπόταν και ο ιατρικός σύλλογος έβγαλε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε ότι θα υπάρξουν δυσλειτουργίες. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επέμεινε και έτσι στις 20 Ιανουαρίου το σύστημα που ίσχυε επί μία δεκαετία σταμάτησε να λειτουργεί και ξαφνικά βρεθήκαμε μπροστά στο νέο σύστημα.
Στις 07:45 τη Δευτέρα που ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου. ηλεκτρονικού συστήματος ο Ιατρικός σύλλογος με ανακοίνωσή του μας ενημέρωσε ότι το σύστημα κατέρρευσε και πραγματικά, προσπαθώντας να μπούμε στο νέο σύστημα, διαπιστώναμε ότι αυτό ίσχυε. Αυτό διήρκεσε πολλές ώρες σχεδόν μέχρι το απόγευμα της πρώτης μέρες, αλλά και όταν θα τα καταφέρναμε να μπούμε κολλούσε σε πολλά σημεία και μας εμπόδιζε να συνταγογραφήσουμε.
Η χώρα βρέθηκε επί μέρες χωρίς τη δυνατότητα συνταγογράφησης.
Ως γεγονός αυτό θα έπρεπε να είναι συνταρακτικό. Η χώρα βρέθηκε επί ημέρες χωρίς τη δυνατότητα οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν απρόσκοπτα τα απαραίτητα φάρμακα και να κάνουν τις απαραίτητες για τη ζωή τους εξετάσεις όμως φαίνεται ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Ο υπουργός με παραπειστικές δηλώσεις, όπως συνηθίζει, απέδωσε στην απειρία των γιατρών το πρόβλημα είπε ότι το νέο σύστημα είναι τέλειο και ότι σιγά σιγά θα το συνηθίσουμε και μάλιστα σε μια κίνηση αντιπερισπασμού την επόμενη μέρα βρέθηκε με κλειδαρά και καφέδες να ασχολείται με ένα θέμα, το οποίο είναι γνωστό επί πολλά έτη. Το θέμα των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Το ανησυχητικό είναι ότι ούτε τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν αρκετή έμφαση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που θα έπρεπε να αποτελεί κατά τη γνώμη μου, πρώτη είδηση της ημέρας και το ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μολονότι τις προσεχείς ημέρες το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης ομολόγησε ότι δεν ήταν έτοιμο να λειτουργήσει το νέο σύστημα ο υπουργός Υγείας ουδέποτε αναφέρθηκε σε αυτό σαν να μη συνέβη τίποτα και ασχολήθηκε με άλλα ζητήματα, όπως συνηθίζει, τα οποία είναι και άσχετα με τις αρμοδιότητές του.
Μια διαρκής κατάσταση εδώ και χρόνια.
Αυτή η παθογένεια θα μας απασχολούσε λιγότερο εάν δεν είναι το χαρακτηριστικό της σύγχρονης πολιτικής μας ζωής. Δυστυχώς οι ηγεσίες μας που λαμβάνουν κάποια μέτρα, κατά την προσωπική μου γνώμη πιεζόμενοι πολλές φορές από κάποια συμφέροντα ενώ είναι φανερό ότι έχουν αποτύχει, ποτέ δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες της αποτυχίας τους. Να αναφερθούμε στην περίοδο του κορονοϊού και τα μέτρα τα οποία είχαν ληφθεί και να θυμηθούμε παραδείγματος χάρη ότι κάποιος ο οποίος πήγαινε μόνος του να πιει τον καφέ τους σε ένα υπαίθριο χώρο απαγορευόταν εάν δεν ήταν εμβολιασμένος να καθίσει ή δεν μπορούσε να μπει σε ένα θέατρο με αρνητικό τεστ κορονοϊού την ίδια ώρα που γιατροί εμβολιασμένοι μεν, αλλά επικίνδυνοι να μεταδώσουν τον ιό μπαινόβγαιναν στα νοσοκομεία χωρίς κανένα έλεγχο; Να αναφερθούμε στο θέμα της καραντίνας των παιδιών, το οποίο κατέστρεψε κυριολεκτικά τις νέες γενιές, να αναφερθούμε στα ψεύδη ή ας είμαστε πιο ελαστικοί στις ανακρίβειες τις οποίες ακούσαμε σχετικά με το αν μεταδίδουν ή κολλούν τη νόσο οι εμβολιασμένοι; Να μιλήσουμε για πυροτεχνήματα του τύπου, τις επιστρατεύσεις γιατρών ή των υποτιθέμενων εθελοντών που κάνανε διακοπές πηγαίνοντας από το ένα μέρος στο άλλο, υπό την παρακολούθηση των καμερών; Να μιλήσουμε για τις δεκάδες χιλιάδες των νεκρών που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν υπήρχε πρωτοβάθμια περίθαλψη που δεν υπήρξε ποτέ στο τόπο; Να μιλήσουμε για τη διαθεσιμότητα των υγειονομικών που όπως αποδείχθηκε από μελέτες, κόστισε τη ζωή σε πολλούς ασθενείς γιατί αποδυνάμωσε τη λειτουργία των νοσοκομείων; Μια διαθεσιμότητα η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε το καπρίτσιο του υπουργού που μέχρι την αποχώρησή του από το Υπουργείο επέμενε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να απολυθούν.
Η ηγεσία θα πρέπει να ζητά συγνώμη για τα σφάλματά της.
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε δεκάδες άλλες αστοχίες που αφορούν άλλους τομείς, αλλά δεν θα θέλαμε να επεκταθούμε γιατί νομίζω ότι το μήνυμα του άρθρου αυτού είναι προφανές. Μια ηγεσία η οποία δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να ζητά συγγνώμη για τα σφάλματά της και να τα διορθώνει που επιμένει σε όσα στραβά κάνει απλώς για λόγους επικοινωνιακούς είναι επικίνδυνη. Είναι σαν εκείνο το παιδί που κάνει κάτι κακό και το οποίο ενώ προσπαθούν να το νουθετήσουν οι δάσκαλοι και οι γονείς του, επιμένει στο σφάλμα του γιατί δεν θέλει από εγωισμό ή σκοπιμότητα να το ομολογήσει. Τηρουμένων των αναλογιών η πολιτική ηγεσία είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ένα τέτοιο παιδί και δυστυχώς πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι τυφλωμένοι από τις αδυναμίες και από τις πολιτικές μας αγκυλώσεις επιμένουμε να καλύπτουμε τα σφάλματα που έκαναν οι άνθρωποι που συμπαθούμε με κίνδυνο να βλάψουμε τους εαυτούς μας, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Κάποια στιγμή θα πρέπει τα σφάλματα να ομολογούνται και να αναλαμβάνουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους γιατί αλλιώς τίποτε καλό δεν θα προκύψει στο μέλλον.
Υ.Γ. Το πόσο άσχετοι με την πραγματική αγορά είναι οι κυβερνώντες και ας λένε ότι είναι παιδιά του ιδιωτικού τομέα, φαίνεται από πολύ απλά πράγματα. Την Πέμπτη 6/2/25 κατέβασαν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις 21.00 έως 24.00 για αναβάθμιση. Φαίνεται ότι οι χαρτογιακάδες του υπουργείου πάνε νωρίς για ύπνο και δεν ξέρουν ότι εκείνη την ώρα πολλά ιατρεία είναι στο φουλ της εργασίας τους. Όλες οι σοβαρές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα τις αναβαθμίσεις τις κάνουν Σαββατοκύριακο και ξημερώματα.
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.