Η «πέμπτη φάλαγγα» της συνταγματικής εκτροπής


Ο φύλακας άγγελος της κυβέρνησης, διότι στην κρίσιμη στιγμή παρέχει πολύτιμη στήριξη από την πλευρά των υποτιθέμενων αντιπάλων.

Του Χρήστου Λυντέρη *

Ο όρος «πέμπτη φάλαγγα», με τον οποίο νοείται η εντός πολιορκημένης πόλης προπαγάνδα που εκδηλώνεται επ’ ωφελεία του εχθρού, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1936 κατά τον ισπανικό εμφύλιο από τον στρατηγό των εθνικιστών Εμίλιο Μόλα, όταν, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τακτική του στην πολιορκία της Μαδρίτης, απάντησε ότι, εκτός από τις τέσσερις φάλαγγες του στρατού του, υπήρχε και μία πέμπτη από οπαδούς του που θα υπονόμευε τους δημοκρατικούς εκ των έσω. Έκτοτε βεβαίως, ο όρος ισχύει διαχρονικά και απέκτησε ευρύτερο περιεχόμενο.

Στη σημερινή Ελλάδα, η συνταγματική και αντιδημοκρατική εκτροπή που συντελείται κατά συρροή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τόσο ευρεία, ώστε θα ήταν αδύνατο να διασωθεί από την κατακραυγή χωρίς τη συμβολή κάποιων υποτιθέμενων ιδεολογικών αντιπάλων της. Ιδιαιτέρως χρήσιμη δε, εμφανίζεται στο σημείο αυτό η συμβολή συγκεκριμένων προσώπων προερχόμενων, όχι από τον χώρο της ΝΔ, αλλά από τον υποτιθέμενο «δημοκρατικό χώρο», τα οποία, προτάσσοντας την επιστημονική τους ιδιότητα ως συνταγματολόγων, είτε υποβαθμίζουν την εκτροπή, είτε επιχειρούν να τη δικαιολογήσουν, είτε, ακόμη καλύτερα, σπεύδουν να τη διευκολύνουν ή να την προαναγγείλουν.

Όταν προ ολίγων ημερών καταστρατηγήθηκε αδίστακτα το άρ. 86 του Συντάγματος με την ουσιαστική κατάργηση του σταδίου της προκαταρκτικής εξέτασης που έπρεπε να διενεργηθεί για να διερευνηθεί η εμπλοκή μελών της κυβέρνησης στο έγκλημα του μπαζώματος στα Τέμπη, είχε ήδη προβλεφθεί η παροχή σανίδας σωτηρίας κατά της απόλυτης κατακραυγής με δημόσια τοποθέτηση που είχε διατυπωθεί μόλις προ ολίγων ημερών και προανήγγειλε ότι είναι δυνατόν να παρακαμφθεί με απόφαση της Βουλής το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και να ανατεθεί η υπόθεση χωρίς προηγούμενη έρευνα απευθείας σε αρεοπαγίτη ανακριτή.    

Όταν παραβιάστηκε ωμά το άρ. 16 του Συντάγματος δια της θέσπισης του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η σχεδία διάσωσης παρασχέθηκε με επιστημονική γνωμοδότηση και άλλες τοποθετήσεις που επιχειρούσαν να κάνουν το μαύρο άσπρο, υποστηρίζοντας χωρίς δισταγμό καινοφανείς ερμηνείες του Συντάγματος που δεν αντέχουν σε καμία επιστημονική κριτική, αφού έρχονται σε προφανή αντίθεση με το σαφέστατο γράμμα της διάταξης που απαγορεύει ρητά τη «σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες» και ορίζει ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

Όταν αποκαλύφθηκε η συνομωσία κατά της δημοκρατίας μέσω των μαζικών παρακολουθήσεων αξιωματούχων, αντιπάλων, δημοσιογράφων, άλλων πολιτών και μελών της ίδιας της κυβέρνησης, ουδείς κατήγγειλε ευθέως τις πράξεις ως συνταγματικό πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας, αλλά, πιθανώς και μόνο επειδή μεταξύ των παρακολουθούμενων ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούσαν απλώς να κρατήσουν τα προσχήματα ασκώντας κριτική και ζητώντας την παροχή εξηγήσεων.

Ενώ ολόκληρη η κοινωνία διαδηλώνει στους δρόμους για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, προβλήθηκε η θέση ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης επετεύχθη ήδη με την ψήφιση του ν. 5118/2024 σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης κατόπιν γνωμοδότησης της ολομέλειας των ανωτάτων δικαστηρίων και συνεπώς δεν απαιτείται καν συνταγματική αναθεώρηση.

Ενώ επί σειρά ετών, από το 2019 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση περιφρονεί το Σύνταγμα αρνούμενη να συμπράξει στη θέσπιση του εκτελεστικού νόμου που προβλέπεται στο άρ. 73 παρ. 6 του Συντάγματος για να τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός της νομοθετικής πρωτοβουλίας πολιτών που προβλέφθηκε με την συνταγματική αναθεώρηση του 2019, οι δημοκράτες, αντί να καταγγείλουν την εκτροπή, όχι μόνο διευκόλυναν την κυβέρνηση με τη σιωπή τους αλλά δεν δίστασαν δημοσίως να τοποθετηθούν με υποτιμητικό και απαξιωτικό τρόπο για το θεσμό.

Ομοίως, αντί να καταγγείλουν την κυβέρνηση επειδή, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 που τροποποίησε το άρ. 86 του Συντάγματος καταργώντας τη σύντομη αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά μελών της κυβέρνησης δεν φρόντισε επί σειρά ετών να καταργηθεί και τυπικά η αντίστοιχη διάταξη του εκτελεστικού του Συντάγματος ν.3126/2003 περί ευθύνης υπουργών, σήμερα υπαινίσσονται ότι είναι πιθανόν η εν λόγω διάταξη να ισχύει ακόμη  έστω και εάν πρόκειται για εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος  ο οποίος αντίκειται πλέον στο Σύνταγμα.

Εάν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει τέσσερις φάλαγγες, τη δημόσια διοίκηση, τη Βουλή, την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τα ΜΜΕ, για να εκπορθήσει το Σύνταγμα και να διασφαλίσει την συνταγματική εκτροπή, η πέμπτη φάλαγγα η οποία φύεται πλησίον, εντός και πέριξ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας μάλιστα και δεσμούς και με τον ίδιο τον αρχηγό της, είναι ο φύλακας άγγελός της, διότι στην κρίσιμη στιγμή παρέχει πολύτιμη στήριξη από την πλευρά των υποτιθέμενων αντιπάλων. Προφανώς συνδέεται μαζί της με ισχυρούς δεσμούς αναγόμενους τουλάχιστον στην εποχή των μνημονίων. Αυτό αντιλαμβάνεται και η κοινωνία που όσο δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση άλλο τόσο δεν εμπιστεύεται και την αξιωματική αντιπολίτευση.

* Χρήστος Λυντέρης, Δικηγόρος, διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος των Φίλων της Δημοκρατίας και της Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή.


από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια