Επτά ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι οποίες δείχνουν ότι κάτι πραγματικά μεγάλο έρχεται

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι παγκόσμιες εντάσεις κλιμακώνονται, και πολλοί ανησυχούν για την πιθανότητα μιας μεγάλης σύγκρουσης, ιδιαίτερα με τις συνεχείς κρίσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, σημειώνει στο τελευταίο του άρθρο ο Michael Snyder για το theeconomiccollapseblog.com. Πράγματι, φαίνεται ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για ένα ενδεχόμενο χειρότερο σενάριο, και αυτές οι προετοιμασίες εγείρουν υποψίες και φόβους για το τι μπορεί να έρχεται.

Ακολουθεί μια ανάλυση των βασικών σημείων και μερικές σκέψεις για το γιατί αυτές οι προετοιμασίες μπορεί να συμβαίνουν:

1. Οδηγός Επιβίωσης της Γαλλίας

Η έκδοση ενός 20σελιδου οδηγού επιβίωσης μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να προετοιμαστεί το κοινό για μια έκτακτη ανάγκη. Η Γαλλία ίσως προσπαθεί να προετοιμαστεί για την πιθανότητα σημαντικής αστάθειας, είτε αυτή σχετίζεται με στρατιωτική σύγκρουση, κοινωνική αναταραχή ή ακόμα και φυσικές καταστροφές. Σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, οι κυβερνήσεις συχνά παίρνουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες ξέρουν πώς να χειριστούν μια κρίση, ακόμα κι αν αυτό φαίνεται υπερβολικό. Ωστόσο, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των παγκόσμιων εντάσεων, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη βαθύτερων ανησυχιών.

2. Προειδοποίηση της Γαλλίας για το Ιράν

Η προειδοποίηση της γαλλικής κυβέρνησης προς τους πολίτες να φύγουν άμεσα από το Ιράν είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι διπλωματικοί ή στρατιωτικοί κίνδυνοι στην περιοχή αυξάνονται. Οι εντάσεις με το Ιράν είναι ένα ζήτημα που διαρκεί εδώ και καιρό, και αυτή η προειδοποίηση μπορεί να είναι ένα προληπτικό μέτρο σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες ή άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις πάρουν επικίνδυνη τροπή. Η Γαλλία ίσως προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση ή για την κατάρρευση των διπλωματικών σχέσεων στην περιοχή.

3. Ειδικές Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου Έτοιμες για Ανάπτυξη

Η έτοιμη στρατιωτική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου για ενδεχόμενη ανάπτυξη στην Ουκρανία υποδηλώνει ότι η σύγκρουση ενδέχεται να ξεπεράσει το σημερινό της πλαίσιο. Αν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ τίθενται σε ετοιμότητα, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει προσδοκία για περαιτέρω κλιμάκωση, ενδεχομένως με άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ ή μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην Ουκρανία.

4. Πιθανή Ανάπτυξη Τούρκικων Δυνάμεων στην Ουκρανία

Η προθυμία της Τουρκίας να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής αποστολής υποδηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερης περιφερειακής εμπλοκής. Το ΝΑΤΟ, με τα διάφορα κράτη μέλη του, ίσως προσπαθεί να βρει τρόπους να επέμβει χωρίς να κλιμακώσει άμεσα την κατάσταση σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία. Όμως, οι Ρώσοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχτούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας και τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ευρύτερη σύγκρουση.

5. Σχέδια Πολωνικής Στρατολόγησης

Η απόφαση της Πολωνίας να προετοιμαστεί για μια «αντιπαράθεση» με τη Ρωσία και να στρατολογήσει κάθε ενήλικο άνδρα για στρατιωτική εκπαίδευση είναι ανησυχητική, καθώς υποδηλώνει ότι η χώρα προετοιμάζεται για ενδεχόμενη εισβολή ή σύγκρουση με τη Ρωσία. Οι ιστορικοί φόβοι της Πολωνίας για ρωσική επιθετικότητα παίζουν ρόλο σε αυτό, αλλά επίσης αναδεικνύει την ευρύτερη ανησυχία του ΝΑΤΟ ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορά της και να επηρεάσει άλλες περιοχές της Ευρώπης.

6. Αμυντικές Προετοιμασίες των Βαλτικών Χωρών

Η κατασκευή αμυντικών γραμμών στις Βαλτικές χώρες αποτελεί άμεση απάντηση σε αντιληπτές απειλές από τη Ρωσία. Αυτές οι χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω της γειτνίασης με τη Ρωσία, και η δημιουργία οχυρώσεων υποδεικνύει ότι προετοιμάζονται για ενδεχόμενη εισβολή. Αυτή η αμυντική στάση επίσης στέλνει το μήνυμα ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο: μια ευρύτερη ρωσική επίθεση.

7. Η Προθεσμία του Τραμπ για το Ιρανικό Πυρηνικό Πρόγραμμα

Η προθεσμία των δύο μηνών που δόθηκε στο Ιράν θα μπορούσε να είναι μέρος μιας κλιμακούμενης διεθνούς αντιπαράθεσης, με τις ΗΠΑ να πιέζουν για μια συμφωνία που θα περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική δράση, ιδιαίτερα δεδομένων των προηγούμενων εντάσεων και της ρητορικής γύρω από τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν.

Άλλες Σκέψεις:

  • Ουκρανικές Επιθέσεις με Drone στη Ρωσία: Η επίθεση των Ουκρανών με drone σε ρωσική αεροπορική βάση αντιπροσωπεύει μια όλο και πιο επιθετική στρατηγική από την Ουκρανία, ενδεχομένως με στόχο να προκαλέσει μια ισχυρότερη απάντηση από τη Ρωσία. Τέτοιες επιθέσεις μπορεί να είναι προσπάθειες να προκαλέσουν τη Ρωσία να κάνει κάποιο σοβαρό λάθος ή κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια πιο άμεση παρέμβαση από το ΝΑΤΟ.

Η Μεγαλύτερη Εικόνα

Φαίνεται ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για μια ποικιλία σεναρίων, από αμυντικά μέτρα μέχρι την πιθανότητα πιο άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής. Οι συλλογικές ενέργειες σε όλη την Ευρώπη υποδηλώνουν ότι ανησυχούν για την πιθανότητα μιας γενικευμένης σύγκρουσης, με κάποιες χώρες να κάνουν πιο προληπτικά βήματα για να προστατεύσουν τα σύνορά τους και να διασφαλίσουν ότι είναι έτοιμες για κινητοποίηση.

Η γενική αίσθηση είναι ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες ίσως προετοιμάζονται για την πιθανότητα ενός γεγονότος που θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά το αν γνωρίζουν κάτι που το κοινό δεν ξέρει είναι υποθετικό. Οι κυβερνήσεις συχνά προετοιμάζονται για κρίσεις που υποψιάζονται ότι μπορεί να συμβούν, με βάση πληροφορίες, προηγούμενες εμπειρίες ή πολιτικές εξελίξεις. Όμως, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν επιβεβαιωμένη γνώση για μια επικείμενη σύγκρουση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κλιμάκωση της προετοιμασίας σκιαγραφεί έναν κόσμο που φαίνεται όλο και πιο εύθραυστος, όπου τα λάθη και οι παρανοήσεις μπορεί γρήγορα να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες. Όπως σημειώσατε, είναι κρίσιμο οι παγκόσμιοι ηγέτες να προχωρήσουν με προσοχή τους επόμενους μήνες. Είτε έρχεται το χειρότερο, είτε όχι, η κατάσταση παραμένει ασταθής και απαιτεί προσεκτική διπλωματία για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια