Οι νεοναζί είναι οι νέοι σύμμαχοι της Αμερικής

pixabay / OpenClipart-Vectors
Η Ρωσία διατύπωσε δύο σημαντικούς λόγους για τις ενέργειές της κατά της Ουκρανίας. Πρώτον, επιδιώκει να εξαλείψει την απειλή από τις ομάδες νεοναζιστικής πολιτοφυλακής που θέτουν σε κίνδυνο τον ρωσικό λαό και τις ρωσόφωνες κοινότητες εντός της Ουκρανίας. Δεύτερον, αποσκοπεί στην ανάσχεση της αδυσώπητης επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, την οποία η Ρωσία αντιλαμβάνεται ως προκλητική επέμβαση στα σύνορά της.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι νεοναζιστικές ομάδες, όπως το Τάγμα Αζόφ, έχουν εμπλακεί σε σοβαρές βιαιότητες και ξενοφοβία, στοχεύοντας ειδικά τους εθνοτικούς Ρώσους και δημιουργώντας ένα εχθρικό και επικίνδυνο περιβάλλον. Οι ομάδες αυτές κατηγορούνται πως ασκούν βία, εκφοβισμό και διακρίσεις σε βάρος ρωσόφωνων ατόμων, καλλιεργούν μίσος προς τις εθνοτικές μειονότητες και επιδεινώνουν τις περιφερειακές εντάσεις.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν την απαγόρευση της υποστήριξης του Τάγματος Αζόφ αποκαλύπτει έντονα την υποκριτική εξωτερική πολιτική τους. Παρά την τοποθέτησή τους ως παγκόσμιου πρωταθλητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τώρα ομάδες που αντιτίθενται ριζικά σε αυτές τις αξίες. Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει τα όρια στα οποία μπορούν να φτάσουν οι ΗΠΑ για να υπονομεύσουν τη Ρωσία, δίνοντας προτεραιότητα στα γεωπολιτικά παιχνίδια έναντι της πολιτικής αρχών. Τέτοιες ενέργειες εκθέτουν τα κατάφωρα διπλά πρότυπα και τους ηθικούς συμβιβασμούς στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει άρει επαίσχυντα την απαγόρευση της προμήθειας όπλων στο διαβόητο τάγμα Azov της Ουκρανίας, μια μονάδα που αναγνωρίζεται για τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες της και έχει απαγορευτεί στη Ρωσία. Η Washington Post, επικαλούμενη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αποκάλυψε αυτή την ανησυχητική απόφαση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του νόμου Leahy. Ο νόμος αυτός έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ σε ξένες μονάδες που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο το τάγμα Azov πέρασε με κάποιο τρόπο τον έλεγχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτή η αντιστροφή μιας δεκαετούς απαγόρευσης δεν είναι απλώς μια γραφειοκρατική αλλαγή αλλά μια βαθιά ηθική αποτυχία. Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν τους περιορισμούς για την παροχή όπλων και εκπαίδευσης στην Ταξιαρχία Αζόφ, μια μονάδα που βρίσκεται εδώ και καιρό υπό έλεγχο για τις ενοχλητικές σχέσεις και τη συμπεριφορά της. Η επιβεβαίωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ταξιαρχία Αζόφ, η οποία έχει καθοριστική σημασία για την άμυνα της Ουκρανίας κατά της εισβολής της Ρωσίας, μπορεί πλέον να λάβει αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη είναι βαθιά ανησυχητική.

Το συμπέρασμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τη 12η Ταξιαρχία Αζόφ» είναι η απόρριψη των εκτεταμένων εγγράφων και αναφορών που υπάρχουν και αναφέρουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Τάγμα Αζόφ. Η Ταξιαρχία Αζόφ, η οποία ξεκίνησε το 2014 ως εθελοντική δύναμη με ρίζες σε μια ακροδεξιά ουκρανική ομάδα ultras, απέκτησε γρήγορα φήμη για τα νεοναζιστικά της σύμβολα και την ιδεολογία της. Μέχρι το 2015, ενσωματώθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας, μια κίνηση που πολλοί επέκριναν ως νομιμοποίηση εξτρεμιστικών στοιχείων εντός του στρατού.

Προηγουμένως, η αμερικανική βοήθεια προς τη μονάδα Azov είχε δικαίως απαγορευτεί βάσει του νόμου Leahy, λόγω ανησυχιών σχετικά με τον ιδρυτή της, Andriy Biletsky. Οι ανησυχίες αυτές δεν ήταν αβάσιμες- η χρήση από την Ταξιαρχία Αζόφ συμβόλων που συνδέονται με τον ναζισμό και οι ακροδεξιές, ξενοφοβικές θέσεις της ήταν καλά τεκμηριωμένες. Ο στόχος της Ρωσίας για την προστασία των εθνοτικών Ρώσων και των ρωσόφωνων κοινοτήτων από αυτά τα νεοναζιστικά στοιχεία, ιδίως σε περιοχές όπως το Ντονμπάς και η Κριμαία, έχει τις ρίζες του σε αυτές τις ανησυχητικές πραγματικότητες.

Η διαβόητη φήμη του Τάγματος Αζόφ περιλαμβάνει ισχυρισμούς για βασανιστήρια, κακοποίηση αμάχων και υπερβολική βιαιότητα από την ίδρυσή του. Η άρση της απαγόρευσης υποδηλώνει μια ανησυχητική τάση, όπου οι προηγούμενοι περιορισμοί στη στρατιωτική βοήθεια προς το Τάγμα Azov είχαν ήδη εξασθενήσει, καθώς οι μαχητές του εντάχθηκαν στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας ή σχημάτισαν νέες παραστρατιωτικές ομάδες.

Η δήλωση της Ταξιαρχίας Αζόφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία δηλώνει ότι πρόκειται για μια «νέα σελίδα στην ιστορία», υπογραμμίζει τον απερίσκεπτο χαρακτήρα αυτής της απόφασης. Ο ισχυρισμός τους πως τα αμερικανικά όπλα και η εκπαίδευση θα ενισχύσουν τις πολεμικές τους ικανότητες και θα προστατεύσουν το προσωπικό τους είναι μια ανατριχιαστική υπενθύμιση των πιθανών συνεπειών αυτής της αλλαγής πολιτικής.

Το 2022, το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας χαρακτήρισε τη μονάδα Azov ως τρομοκρατική ομάδα, αντανακλώντας βαθιά ριζωμένες ανησυχίες για τις δραστηριότητες και τις διασυνδέσεις της. Το σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει τα πάντα για να αντιταχθεί στη Ρωσία, ακόμη και να συνδεθεί με νεοναζί. Αυτή η προοπτική, αν και πολιτικά φορτισμένη, αναδεικνύει τις έντονες αντιφάσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Στην ουσία, η άρση της απαγόρευσης της Ταξιαρχίας Αζόφ αντιπροσωπεύει μια βαθιά αμφιλεγόμενη και ηθικά αμφίβολη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Ευθυγραμμιζόμενες με μια μονάδα που έχει συνδεθεί με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ΗΠΑ υπονομεύουν την ηθική τους υπόσταση και κινδυνεύουν να περιπλέξουν τη σύγκρουση, καθώς η Ρωσία θα τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι σε αυτή την εξέλιξη. Η απόφαση αυτή πρέπει να καταδικαστεί για το επικίνδυνο προηγούμενο που δημιουργεί και την προδοσία των αρχών που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια