Η λίμνη Κανάς, στα σύνορα Καζακστάν, Ρωσίας και Μογγολίας, στην οποία λέγεται ότι ζει η "Κινεζική Νέσι"

 
Για να φτάσει κανείς στην όμορφη, στενή, παγετώδη λίμνη Κανάς, στην αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ στα βορειοδυτικά της Κίνας, το ταξίδι που πρέπει να κάνει είναι από μόνο του αξιοσημείωτο.
 
 
 
Σήμερα, αν και μπορεί κάποιος να πάει με το αεροπλάνο, η διαδρομή με το τρένο κάνει το ταξίδι ξεχωριστό καθώς διασχίζει την έρημο Gurbantünggüt -με τις ελεύθερες καμήλες- και απέραντες άγονες εκτάσεις άμμου, τους ξερότοπους της λεκάνης Junggar και καταλήγει στους πρόποδες των βουνών Αλτάι, όπου κυριαρχεί ο γρανίτης. Μετά από όλα αυτά, μπορεί κανείς να φτάσει σε έναν παράδεισο αλπικών βοσκοτόπων που πλαισιώνεται από πευκόφυτες πλαγιές και με χιονισμένα βουνά.
 

Ο Πύργος Παρακολούθησης Ψαριών, όπως αποκαλείται, που βρίσκεται 500 πόδια πάνω από την λίμνη

Σε αυτή τη γη ζει εδώ και χιλιάδες χρόνια ένας νομαδικός πληθυσμός και, παρά τον αυξανόμενο εγχώριο τουρισμό, εξακολουθούν να υπάρχουν Καζακστανοί νομάδες βοσκοί που δουλεύουν τη γη.
 

 
Όμως, η περιοχή και η λίμνη Κανάς είναι διάσημη όμως για την "μεγάλη πέστροφα" ή αλλιώς, την "κινέζικη Νέσι".
 


Οι ιστορίες για γιγάντια ψάρια δεν είναι κάτι καινούργιο. Μογγολικοί και κινεζικοί τοπικοί μύθοι μιλάνε για τεράστια ψάρια, βάρους έως και τεσσάρων τόνων, που είναι παγιδευμένα στον πάγο ή που κολυμπούν στη λίμνη.
 

 
Μια ρωσική αναφορά από το 1943, κατέγραψε ένα ψάρι μήκους έξι ποδών και βάρους 110 κιλών, αλλά το σύγχρονο ρεκόρ είναι 4,9 πόδια και περίπου 50 κιλά. Παρόλα αυτά, πολλοί αναφέρουν ακόμα μεγαλύτερα ψάρια, και μάλιστα ένα φέρεται να έχει καταγραφεί σε βίντεο -είναι κοκκώδες, αλλά σίγουρα, κάτι υπάρχει. Το 2005, ξεκίνησε μια επιστημονική αποστολή κόστους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την εύρεση της γιγάντιας πέστροφας, αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι.
 

 

από Ξωτικό

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια