Συνεχίζεται το μακελειό στην Παλαιστίνη ενώ ο Μπλίνκεν ψάχνει…
Του Γιώργου Αναστασίου
Στις 31 Μαΐου, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ του παρουσίασε ένα σχέδιο τριών φάσεων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται εκεί. Σύμφωνα με τον Μπάιντεν (το Ισραήλ διέψευσε ότι το σχέδιο είναι ισραηλινό), η πρόταση περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και ανοικοδόμηση της Γάζας. Εν πάση περιπτώσει, τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που υποστηρίζει την πρόταση πλήρους κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, την οποία υπέβαλαν οι ΗΠΑ. Η Χαμάς δήλωσε ότι ανταποκρίθηκε «θετικά και υπεύθυνα» σε όλες τις προτάσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση κρατουμένων. «Είναι το Ισραήλ που συνέχισε να απορρίπτει οποιαδήποτε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, σε σαφή αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την πρωτοβουλία του προέδρου Μπάιντεν», πρόσθεσε η Χαμάς. Η παλαιστινιακή οργάνωση κάλεσε την Ουάσινγκτον να πιέσει το Ισραήλ να αποδεχθεί μια συμφωνία που θα οδηγούσε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως αποφάσισε και το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Την Τετάρτη, όμως, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Χαμάς είχε προτείνει πολλές αλλαγές στην πρόταση, σημειώνοντας ότι «ορισμένες είναι εφαρμόσιμες, κάποιες άλλες όχι» (η Χαμάς τον διόρθωσε, λέγοντας ότι έχει προτείνει μόνο δευτερεύουσες τροποποιήσεις). Την προηγούμενη ημέρα ο Μπλίνκεν είχε πει ότι ο Νετανιάχου «επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του» σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο, ούτε ο Νετανιάχου ούτε κάποιο άλλο μέλος της κυβέρνησής του έχει υποστηρίξει δημοσίως την πρόταση εκεχειρίας. Αντιθέτως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει διαρκώς, και αυτήν την εβδομάδα, ότι «το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι να εξολοθρευτεί η Χαμάς». Κατόπιν τούτων, προχθές η Χαμάς κατηγόρησε δημόσια τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ: «Οι προσπάθειες του κ. Μπλίνκεν να αθωώσει την [ισραηλινή] κατοχή και να καταστήσει εμάς υπεύθυνους για την παρεμπόδιση της εκεχειρίας είναι μέρος της συνενοχής της χώρας του στον πόλεμο της εξόντωσης του Παλαιστινιακού λαού», τονίζει η Χαμάς στην ανακοίνωσή της.
Παρέμβαση της Αλμπανέζε
Στο μεταξύ (κι ας βγάζουν αποφάσεις τα Διεθνή Δικαστήρια και τα Συμβούλια Ασφαλείας) συνεχίζεται κανονικότατα η σιωνιστική καμπάνια γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων στη Γάζα, όπως και το αιματοβαμμένο καθεστώς τρόμου στη Δυτική Όχθη. Η απελευθέρωση 4 ισραηλινών ομήρων με «παράπλευρες απώλειες» εκατοντάδες Παλαιστίνιους αμάχους νεκρούς, και πολύ περισσότερους τραυματίες, ήταν ένα μόνο από τα πρόσφατα κατορθώματα των εγκληματιών πολέμου.
Σε δήλωσή της η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, αποκαλύπτει κάποιες πτυχές αυτής της «επιχείρησης» που τα μεγάλα ΜΜΕ προτίμησαν να αποσιωπήσουν: «Είμαι ανακουφισμένη που απελευθερώθηκαν τέσσερις όμηροι. Δεν θα έπρεπε βέβαια αυτό να επιτευχθεί εις βάρος τουλάχιστον 200 Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ αλλά πιθανόν και από ξένους στρατιώτες, οι οποίοι κρύβονταν δόλια σε ένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό είναι “ανθρωπιστικό καμουφλάζ” σε άλλο επίπεδο… Το Ισραήλ θα μπορούσε να είχε απελευθερώσει όλους τους ομήρους πριν 8 μήνες, όταν τέθηκε επί τάπητος η πρώτη κατάπαυση του πυρός και η ανταλλαγή ομήρων. Ωστόσο αρνήθηκε, προκειμένου να συνεχίσει να καταστρέφει τη Γάζα και τους Παλαιστίνιους ως λαό. Αυτή είναι η πρόθεση γενοκτονίας που μετατράπηκε σε πράξη». Η ίδια σχολίασε εκτενώς και το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ:
«Χαιρετίζω το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 10ης Ιουνίου για την κατάπαυση του πυρός. Εν αναμονή μιας πλήρους αξιολόγησης, παραθέτω ορισμένες κρίσιμες παρατηρήσεις:
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να παραβιάζει το δικαίωμα ενός λαού στην αυτοδιάθεση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει την εξουσία να καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει ή θα πρέπει να κυβερνήσει τη Γάζα ή τα υπόλοιπα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι Παλαιστίνιοι (παντού, ξεκινώντας από το σύνολο των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών) θα πρέπει να το επιλέξουν με ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Όχι πιλοτικά, ελεγχόμενα ή με βέτο από ξένους, πολύ περισσότερο από εκείνους που διέπραξαν ή υποστήριξαν εγκλήματα εναντίον τους σε 8 μήνες γενοκτονικού πολέμου. Ο φόβος των ιδεολογικά “εξτρεμιστικών” κομμάτων δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παρέμβαση στην ελεύθερη βούληση του λαού (στην Παλαιστίνη, στο Ισραήλ, στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού).
- Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι μέρος των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών, με ή χωρίς σχετική αναφορά στο ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός, και το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί και από εκεί: η προσάρτησή της παραμένει παράνομη.
- Το Ισραήλ, ΟΧΙ η διεθνής κοινότητα, πρέπει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Υπάρχει κάτι παιδαγωγικό στο να λογοδοτεί ο καθένας για τα δικά του εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των κατοικιών, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και του συστήματος υγείας.
- Η επούλωση των πληγών αυτής της γενοκτονίας θα πρέπει να παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα για το σώμα που έχει την εντολή να διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Ας διασφαλίσει τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη συμμόρφωση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών».
Πηγή: edromos.gr
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.