Αν τους δώσεις μια ίντσα, θα πάρουν ένα μίλι: Γιατί οι κόκκινες γραμμές για τα δυτικά όπλα είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία

Sputnik / Vladimir Astapkovich
Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να μεταφέρει τη σύγκρουση στην Ουκρανία στη Ρωσία και η έλλειψη αντίδρασης θα θεωρηθεί ένδειξη αδυναμίας

Στις 31 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει στόχους σε αυτό που η Ουάσινγκτον θεωρεί ρωσικό έδαφος.

Του M. K. Bhadrakumar, συνταξιούχου Ινδού διπλωμάτη που υπηρέτησε στη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, τη Σρι Λάνκα, τη Δυτική Γερμανία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ουζμπεκιστάν, πριν τελικά συνταξιοδοτηθεί ως πρέσβης της Ινδίας στην Τουρκία - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της χώρας του στο θέμα αυτό, υποσχόμενος μια «ασύμμετρη απάντηση», χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν σταμάτησε την Ουκρανία από τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων. Η επίθεση θα περιοριστεί επίσης στον τομέα του Χάρκοβο - επιτρέποντας στο Κίεβο «να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους, θέσεις πυροβόλων, καθώς και βάσεις μεταφόρτωσης που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να δημιουργήσει ένα είδος νεκρής ζώνης», όπως το έθεσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Αλλά όπως λένε συχνά οι Αμερικανοί, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Ο Μπλίνκεν δήλωσε επιγραμματικά στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Πράγα στις 31 Μαΐου: «Το σήμα κατατεθέν της εμπλοκής μας ήταν να προσαρμοζόμαστε και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες, για να ανταποκρινόμαστε σε ό,τι πραγματικά συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται, όταν το χρειάζεται, για να το κάνουμε αυτό σκόπιμα και αποτελεσματικά.  Και αυτό ακριβώς κάνουμε ως απάντηση σε αυτό που είδαμε τώρα στην περιοχή του Χάρκοβο και γύρω από αυτήν".

Οι λέξεις-κλειδιά είναι - «προσαρμόζεται και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες». Στέλνουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται για μια «μεμονωμένη» απόφαση, αλλά για μέρος μιας διαδικασίας- ούτε περιορίζεται για πάντα γεωγραφικά στα σύνορα της περιοχής του Χάρκοβο με τη Ρωσία.

Ο Μπλίνκεν αγνόησε τις προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η υποκείμενη λογική είναι η συνεχής αύξηση του κόστους για τη Ρωσία ως δυνητική αποτροπή, ώστε να αναγκαστεί να λυγίσει όταν το κόστος ξεπερνά τα οφέλη.

Η Ουάσινγκτον είναι ικανοποιημένη που όλο και περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ μιλούν υπέρ του να επιτραπεί επίσημα στην Ουκρανία να χτυπήσει με τα όπλα της το ρωσικό έδαφος. Ειδικότερα, στις 31 Μαΐου, η Γερμανία επιβεβαίωσε την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τα όπλα της κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο.

Η Ουάσινγκτον φαίνεται σίγουρη πως η Μόσχα, όπως τόσες φορές στο παρελθόν, θα φτάσει να αποδεχτεί τη «νέα κανονικότητα». Παρ' όλα αυτά, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι «Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, δηλαδή, όπως είναι απαραίτητο, να προσαρμοζόμαστε και να αναπροσαρμόζουμε.  Και αυτό, όπως είπα, υπήρξε χαρακτηριστικό γνώρισμα της δέσμευσής μας- θα συνεχίσει να είναι".

Έτσι, είναι απολύτως πιθανό πως σε μια μελλοντική ημερομηνία, μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, τα ATACMS μπορεί να συμπεριληφθούν στον κατάλογο του Κιέβου για να πλήξουν το ρωσικό έδαφος, ειδικά αν η ρωσική επίθεση επεκταθεί σε έκταση.

Ο Τζέρεμι Μπόουεν, παρουσιαστής της διεθνούς τηλεόρασης του BBC, έγραψε αυτή την εβδομάδα μετά από ένα ταξίδι του στην Ουκρανία ότι οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές πιστεύουν πως το Κρεμλίνο μπλοφάρει όταν κουνάει την πυρηνική σπάθη. «Η Κίνα, ο βασικός σύμμαχος της Ρωσίας, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί καμία χρήση πυρηνικών όπλων», υποστήριξε. Υπάρχει κάποια αξία σε ένα τέτοιο επιχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπλίνκεν απλώς αγνόησε το ευαίσθητο θέμα των τακτικών πυρηνικών όπλων, αλλά διαβεβαίωσε πως το ΝΑΤΟ δε θα δειλιάσει. Οι ΗΠΑ έχουν μια αντιστρατηγική, η οποία περιλαμβάνει διμερείς συνομιλίες με την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες για την επιτάχυνση των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων ασφαλείας.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για τη λήψη «συγκεκριμένων μέτρων» στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο «για να φέρουμε την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια γέφυρα προς την ένταξη, μια γέφυρα που είναι ισχυρή και καλά φωτισμένη». Ο Μπλίνκεν τόνισε πως το ΝΑΤΟ θα έχει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση της μελλοντικής δύναμης της Ουκρανίας και η σύνοδος κορυφής στην Ουάσιγκτον θα προωθήσει την ένταξη της χώρας στη συμμαχία. Ο Μπάιντεν, ωστόσο, δήλωσε αργότερα σε συνέντευξή του ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απαραίτητα μέρος του οράματός του για την «ειρήνη».

Μιλώντας στον Τύπο τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι αποκάλυψε ότι η Ουάσινγκτον έχει δώσει μέχρι στιγμής στο Κίεβο μόνο την άδεια να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει στόχους στο τμήμα της Ρωσίας που συνορεύει με την περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, αλλά δεν αποκλείει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και την επέκταση της γεωγραφίας τέτοιων διασυνοριακών χτυπημάτων.

Ο Kirby ήταν ευθύς πως ενώ η πολιτική, όσον αφορά την απαγόρευση της χρήσης ATACMS, ή χτυπημάτων μεγάλου βεληνεκούς, εντός της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει, δεν αποκλείει «οποιεσδήποτε πρόσθετες αλλαγές πολιτικής», οι οποίες θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και από το «πού θα πάνε τα πράγματα και τι χρειάζονται οι Ουκρανοί».

"Δεν πρόκειται να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία. Και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, και πάλι, να εξελίσσουμε την υποστήριξή μας προς αυτούς καθώς εξελίσσεται και το πεδίο της μάχης", δήλωσε ο Κίρμπι. Με απλά λόγια, αν οι ρωσικές επιχειρήσεις ενταθούν ή επεκταθούν σε έκταση - ή, ειρωνικά, σημειώσουν επιτυχία - όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά. Από τις παρατηρήσεις του Kirby, φαίνεται ότι ο Biden μπορεί να έχει ήδη λάβει μια απόφαση από αυτή την άποψη.

Λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψη, οι ΗΠΑ έχουν πετάξει το γάντι στη Μόσχα. Έχουν παραποιήσει πλήρως το βασικό ζήτημα, δηλαδή πως εξειδικευμένοι ειδικοί του ΝΑΤΟ κάνουν την επιλογή των στόχων για το Κίεβο, το οποίο, με τη σειρά του, θα αντλήσει πληροφορίες από τη δεξαμενή αναγνωριστικών δεδομένων της συμμαχίας, και, δεύτερον, η επίθεση στο ρωσικό έδαφος μπορεί να γίνει ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού. Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν πλέον προσχήματα για το ΝΑΤΟ που ανυπομονεί να τα βάλει με τη Ρωσία.

Σε απάντηση, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ για λανθασμένους υπολογισμούς που θα μπορούσαν να έχουν μοιραίες συνέπειες και κάλεσε την Ουάσινγκτον να λάβει τις ρωσικές προειδοποιήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα. Όμως η επιχειρηματολογία αυτή θα πέσει στο κενό.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει από μέρα σε μέρα την αποστολή Γάλλων «στρατιωτικών εκπαιδευτών» στην Ουκρανία. Η Γαλλία ελπίζει να ηγηθεί ενός ευρωπαϊκού «συνασπισμού των προθύμων» στο θέμα αυτό. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν εξετάζουν επί του παρόντος την επιλογή της αποστολής στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία, αλλά σκέφτονται τον πιθανό ρόλο του συντονισμού της εκπαίδευσης.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών από τότε που ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έσπασε το ταβάνι σε συνέντευξή του στον Economist στις 25 Μαΐου - προφανώς, με την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ουάσινγκτον - ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιεί όπλα που προμηθεύεται η Δύση σε πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας και κάλεσε τα μέλη να «εξετάσουν αν θα πρέπει να άρουν» τους ισχύοντες περιορισμούς τους, υπήρξε μια θεαματική επίδειξη της δυτικής συμμαχίας που μπήκε βαθύτερα στον πόλεμο.

Αυτό που προέκυψε στις 31 Μαΐου είναι το Σχέδιο Β για τη μεταφορά του τόπου του πολέμου στο ρωσικό έδαφος. Αυτό αποτελεί μια δύσκολη απόφαση για τη Μόσχα, καθώς οι κόκκινες γραμμές της έχουν πέσει στο κενό. Η αναβλητικότητα θα ερμηνευθεί ως αδυναμία και μπορεί να ενθαρρύνει το ΝΑΤΟ να αυξήσει περαιτέρω τους τόνους. Πρόκειται για έναν υπαρξιακό πόλεμο και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τη Ρωσία να προχωρήσει στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής νεκρής ζώνης, ανεξαρτήτως κόστους.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια