Ποιος (δεν) ακούει τον Ερντογάν

 

Του Δημήτρη Μηλάκα

Το κυπριακό πρόβλημα (εισβολή και κατοχή) αξιοποιήθηκε για δεκαετίες από την ελληνική διπλωματία ως αμορτισέρ που απορροφούσε την πίεση που ασκούσαν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκοί «φίλοι» για διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά (Αιγαίο) προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας.

Η παγίωση των τουρκικών κεκτημένων (μισός αιώνας κατοχής) στην Κύπρο και η επικοινωνιακή «εξομάλυνση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τον άνευ όρων και εφ’ όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο στον οποίον (κατόπιν αμερικανικών οδηγιών) έχει προσέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν μετατρέψει το Κυπριακό σε μια απλή εκκρεμότητα που αναμένει την κατάλληλη πολιτική συγκυρία προκειμένου να ρυθμιστεί…

Και είναι πολλοί αυτοί που για διάφορους λόγους θεωρούν ότι έφτασε η ώρα για τη διευθέτηση του Κυπριακού, καθώς τα ελληνοτουρκικά «βαίνουν καλώς» με τις μυστικές ως προς το περιεχόμενο διαπραγματεύσεις που εποπτεύει η έμπιστη του Κυριάκου Μητσοτάκη διπλωμάτις Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός Εξωτερικών) να προχωρούν απρόσκοπτα.

Στις επαφές παρασκηνίου που είχε προ ημερών ο Κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, αλλά και στις συζητήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τέθηκε το θέμα της επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Την απόφαση του γ.γ. του ΟΗΕ για την επανέναρξη της διαδικασίας αναζήτησης «λύσης» του Κυπριακού αποδέχθηκε ασμένως ο πρωθυπουργός φροντίζοντας να «σύρει» σ’ αυτή τη γραμμή και τα κόμματα «εξουσίας» της αντιπολίτευσης

Έχει ενδιαφέρον ότι για τις επικείμενες πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για το Κυπριακό (και όχι για τις συνεχιζόμενες μυστικές ως προς το περιεχόμενό τους ελληνοτουρκικές συνομιλίες) ο υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης κάλεσε για ενημέρωση τα κόμματα. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις μνήμης για την εισβολή παραβρέθηκαν στη Λευκωσία τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι πρόεδροι των κομμάτων της μείζονος αντιπολίτευσης που αποδεδειγμένα μπορούν να προσαρμόζονται με τις οδηγίες/ υποδείξεις των ισχυρών «συμμάχων» της χώρας.

Τα είπε χύμα

Έτσι λοιπόν, την ίδια ώρα που στη Λευκωσία, το περασμένο Σάββατο, εξελίσσονταν οι εκδηλώσεις μνήμης, παρουσία του πρωθυπουργού και αρχηγών των κομμάτων «εξουσίας» του ελληνικού κοινοβουλίου, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ερντογάν με σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και με ντεκόρ 50 πλοία του τουρκικού στόλου, γιόρταζε τον μισό αιώνα κατοχής του μισού νησιού.

Και δεν ήταν μόνο η εορταστική (για την εισβολή και τον μισό αιώνα κατοχής) φιέστα με την οποία ο Ερντογάν έστειλε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμά του, καθώς με «διπλωματικές» διατυπώσεις επανέλαβε τη θέση που εδώ και κάποιο καιρό η Άγκυρα δεν διστάζει να λέει και δημόσια: «Το Κυπριακό έχει λυθεί από το 1974».

Αυτό που κατά καιρούς λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι (και το επανέλαβε στη φιέστα στα κατεχόμενα ο Ερντογάν) είναι ότι καμία ειρηνευτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αγνοήσει την πραγματικότητα της ύπαρξης δύο κρατών στο νησί, ούτε ασφαλώς την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατέψει τα κεκτημένα της στο πεδίο της μάχης. Αυτό ακριβώς «φώναξε» το περασμένο Σάββατο ο Ερντογάν με:

  • Τη δήλωση πως η Άγκυρα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί την ομοσπονδία ως λύση του Κυπριακού.
  • Την επίδειξη δύναμης με την παρουσία 50 πλοίων του τουρκικού στόλου που «παρήλασαν» στον κόλπο της Κυρήνειας.
  • Την έκδοση navtex για έρευνες στη δυνάμει κυπριακή ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου.
Ακούει κανείς;

Δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερος ο Τούρκος Πρόεδρος περιγράφοντας τη «νέα» θέση της Άγκυρας: Η Τουρκία , είπε ο Ερντογάν, μπορεί να συζητήσει μια λύση για το Κυπριακό, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο κοινότητες στο νησί θα συνομιλήσουν ισότιμα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η Τουρκία επιδιώκει την πολιτική εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος, δηλαδή τη νομιμοποίηση του τουρκοκυπριακού μορφώματος (και της εισβολής/ κατοχής) για την αναζήτηση μιας λύσης δύο κρατών, η οποία προφανώς θα κινείται έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. του ΟΗΕ που ρητά μιλούν για «λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Μάλιστα με την επίδειξη δύναμης, με τον τουρκικό στόλο 50 πολεμικών πλοίων και τις navtex στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τον στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο, κάτι που άλλωστε έχει επαναλάβει δημόσια διαρκώς το τελευταίο διάστημα.

Ούτε τα αυτονόητα

Πέραν τούτων, έχουν ενδιαφέρον και οι επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Ερντογάν κατά του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια τόσο στην επίσημη ομιλία του στα κατεχόμενα όσο και κατά την ενημέρωση σε Τούρκους δημοσιογράφους στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής στην Άγκυρα. Οι βολές του Ερντογάν κατά του Έλληνα υπουργού έχουν να κάνουν με όσα αυτονόητα είπε ο Νίκος Δένδιας περί τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Οι εν λόγω «θρασείς» αναφορές, όπως είπε ο ίδιος ο Ερντογάν, δεν συνάδουν με το κλίμα προσέγγισης που έχουν αποφασίσει με τον Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε δημόσια, αλλά και κατ’ ιδίαν στον Έλληνα πρωθυπουργό, όταν συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, να «μαζέψει τον Δένδια», γιατί, προφανώς, θεωρεί ότι του έχει δοθεί το δικαίωμα να παρεμβαίνει αν κάτι «χαλάει τη μανέστρα» της προσέγγισης…

ΥΓ1: Μιλώντας, τώρα για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και προς τα που πηγαίνουν τα ζητήματα που μυστικά συζητά η υφυπουργός εξωτερικών του Μητοτάκη (Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου) μας το δείχνουν τα πέντε πολεμικά πλοία (τμήμα της τουρκικής αρμάδας που πήγε στην Κύπρο) τα οποία έφτασαν 6,1 μίλια από τις ακτές της Κάσου για να αμφισβητήσουν τα δικαιώματα της Κάσου (όπως και όλων των ελληνικών νησιών) σε ΑΟΖ πέρα από το εύρος των 6 μιλίων χωρικών υδάτων…

ΥΓ2: Αλήθεια, τι ακριβώς συζητά η κυρία Παπαδοπούλου στους γύρους των διαπραγματεύσεων με τους Τούρκους ομολόγους της; Γιατί οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας (τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας τουλάχιστον) δεν πιέζουν για ενημέρωση; Ή μήπως έχουν ενημερωθεί και κάνουν το παγόνι;….



από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια