Η Αρκτική γίνεται περιοχή στρατηγικής αντιπαράθεσης για τις ΗΠΑ - Πεντάγωνο

pixabay / mariohagen
Freepen.gr - Εν μέσω γεωπολιτικών και κλιματικών αλλαγών, η Αρκτική μετατρέπεται σε περιοχή στρατηγικής αντιπαράθεσης για τις ΗΠΑ, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σε μια νέα στρατηγική για την Αρκτική.

«Σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές οδηγούν στην ανάγκη αυτής της νέας στρατηγικής προσέγγισης για την Αρκτική», δήλωσε το Πεντάγωνο.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την ουκρανική κρίση, την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας και τις επιταχυνόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την στρατηγική.

«Αυτή η όλο και πιο προσβάσιμη περιοχή γίνεται τόπος στρατηγικού ανταγωνισμού και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους», αναφέρει η στρατηγική.

Οι αλλαγές «προαναγγέλλουν ένα νέο, πιο δυναμικό περιβάλλον ασφάλειας στην Αρκτική», σύμφωνα με τη στρατηγική. Έχουν επίσης «τη δυνατότητα να μεταβάλουν τη σταθερότητα και την εικόνα των απειλών της Αρκτικής».

Η στρατηγική αναφέρει πως στοχεύει στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της Αρκτικής, όπου η Ουάσινγκτον αναμένει να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα».

«Αυτή η νέα στρατηγική του Υπουργείου Άμυνας κατευθύνει το Υπουργείο να ενισχύσει τις ικανότητές του στην Αρκτική, να εμβαθύνει τη δέσμευση με τους Συμμάχους και τους εταίρους και να ασκήσει τις δυνάμεις μας για να ενισχύσει την ετοιμότητα για επιχειρήσεις σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη», ανέφερε η στρατηγική.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια