Παγκρήτια-Αttica: Όταν ο Χατζηδάκης θυμήθηκε την επιχειρηματολογία των μνημονιών


Για οικονομική καταστροφή και bank run αν δεν ψηφιστεί η σύμβαση που «καθαρίζει» τα ιδρύματα με εγγυήσεις του δημοσίου μίλησε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Αν δεν γίνει η συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με τη Attica Bank στη χώρα θα έρθουν …σεισμοί, λοιμοί, καταποντισμοί, ακρίδες στα χωράφια και θα βρέξει αρουραίους!

Αυτή πάνω – κάτω ήταν η βασική κυβερνητική επιχειρηματολογία – δια στόματος Κωστή Χατζηδάκη- προκειμένου να εγκριθεί στη Βουλή η σχετική σύμβαση. Ένα νομοθέτημα που διασώζει ένα (τουλάχιστον) ακόμη τραπεζικό ίδρυμα με τις εγγυήσεις του δημοσίου, δηλαδή τα χρήματα των φορολογουμένων.

Η ομιλία Χατζηδάκη

Η ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοθέτημα, έφερε στν μνήμη την επιχειρηματολογία της μνημονιακής περιόδου. Τότε που μισθοί μειώνονταν και τα δημόσια ταμεία άδειαζαν προκειμένου να στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ με το ίδιο σκεπτικό ξεκίνησαν να εφαρμόζονται οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συνεχίζονται και σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά έχει ξεχάσει τη ρητορική εκείνης της περιόδου. Αντιθέτως, ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να την επαναφέρει. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της παρέμβασής του στο οποίο θέλησε να στηρίξει την επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει για ψήφιση στην Βουλή τη σύμβαση συγχώνευσης. Όπως είπε, κινδυνολογώντας, «εγώ όφειλα να απαντήσω σε δύο ερωτήματα: Πρώτον, τι θα συνέβαινε αν, υιοθετώντας τις απόψεις ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, απέρριπτα αυτή τη συμφωνία που έγινε μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Και δεύτερον, αν αυτή η συμφωνία είναι επωφελής ή υπήρχε κάποιος άλλος επενδυτής που θα έβαζε περισσότερα χρήματα».

Ο Κώστης Χατζηδάκης αξιοποίησε έναν ακόμη πρωταγωνιστή των μνημονίων τον νυν επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, αφού μνημόνευσε επιστολή στην οποία  «επισημαίνεται η ευάλωτη οικονομική κατάσταση των δύο τραπεζών, Αττικής και Παγκρήτιας, καθώς και ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε νομοτελειακά στην κατάρρευσή τους, αφού δεν θα είχαν πρόσβαση σε δανεισμό από την ΕΚΤ, ενώ δεν διαθέτουν επαρκή ρευστά διαθέσιμα για την κάλυψη ακραίων εκροών καταθέσεων. Κατάρρευση η οποία θα οδηγούσε σε νέο κύμα κόκκινων δανείων, δευτερογενείς επιπτώσεις στις σημαντικές τράπεζες, διαγραφή της αξίας της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τράπεζα Αττικής, κλονισμό της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών και πιθανό «bank run», μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων, αλλά και κυρίως σε απώλεια αποταμιεύσεων πάνω από 1,6 δισ. ευρώ αφού οι μη καλυμμένες καταθέσεις ,909 εκατ. για την Attica Bank και 726 εκατ. για την Παγκρήτια,θα χάνονταν».

Διάσωση

Με λίγα λόγια οι …καταθέτες των δύο τραπεζών επιστρατεύτηκαν άλλη μία φορά ώς «όμηροί» προκειμένου να προχωρήσει η σύμβαση που πρακτικά επιβεβαιώνει τον ρόλο που επιφυλάσσουν για το κράτος τα οικονομικά συμφέροντα. Όπως είπε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά «εδώ, έχουμε μια περίπτωση διάσωσης επιχειρήσεων, ιδιωτικών επιχειρήσεων, μεγάλων επιχειρήσεων, από το κράτος. Άλλη μια φορά, δηλαδή, το κράτος αγοράζει ακριβά και πουλάει φθηνά, όπως κάνει διαχρονικά. Δηλαδή, βάζει δημόσιο χρήμα για να εξαγοράσει επιχειρήσεις που κινδυνεύουν και τις δίνει πίσω εξυγιασμένες».

Επιβεβαίωση

Άλλωστε την εκτίμηση αυτή είχε επιβεβαιώσει λίγο νωρίτερα και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας. Με χαρακτηριστικό κυνισμό ανέφερε πως «όπως γνωρίζετε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε μια οδύσσεια την προηγούμενη δεκαετία, η οποία χαρακτηρίστηκε από απώλεια εμπιστοσύνης, εκροή καταθέσεων, πιστωτική ασφυξία, εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δανείων και επιδείνωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Για να διασφαλιστεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος απαιτήθηκαν διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις στις οποίες κλήθηκαν να συνεισφέρουν οι Έλληνες φορολογούμενοι». Στην συνέχεια μάλιστα είπε πως το άμεσο ζητούμενο γι σήμερα είναι η …ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδρυμάτων. Όπως δήλωσε «οι προκλήσεις για τις τράπεζες παραμένουν. Αυτές μεταξύ άλλων συνδέονται με την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους, σε ένα περιβάλλον κινδύνων, που απορρέουν κυρίως από το διεθνές περιβάλλον. Επίσης, αφορούν στην διατήρηση της υφιστάμενης κερδοφορίας τους και την ενίσχυση τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική της κεφαλαιακής τους βάσης αλλά και την τόνωση του ανταγωνισμού».

Να σημειωθεί ότι το επίμαχο νομοσχέδιο ψηφίζεται ουσιαστικά με διαδικασίες εξπρές. Θα συζητηθεί τις επόμενες δύο ημέρες στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στην συνέχεια θα ψηφιστεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαία και η ημερομηνία που επιλέχθηκε, αφού ώς γνωστόν στην …καρδιά του μεσοκαλόκαιρο γίνονται λιγότερο γνωστές τέτοιου είδους «ειδήσεις».

Προβλήματα

Πάντως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φαίνεται να προκαλεί και «ζητήματα» το εσωτερικό των κομμάτων, τουλάχιστον αυτών που εμπλέκονται ή προσβλέπουν σε κυβερνητική διαχείριση. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κωστής Χατζηδάκης ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει γιατί επιλέχθηκε η Attica Bank λέγοντας πως άλλος επενδυτής «Δεν υπήρχε. Όχι γιατί το λέω εγώ. Αλλά γιατί ζήτησα από το ΤΧΣ να κάνει έρευνα αγοράς με μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, την JP Morgan. Η οποία έκανε τον έλεγχο και παρέδωσε έκθεση που αναφέρει ότι δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον. Άρα δεν υπήρχε άλλη καλύτερη επιλογή». Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τάσσεται με έντονο τρόπο στους όρους της σύμβασης και όχι στην ουσία της και το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να πάρει θέση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στην αρχική συζήτηση  ο εισηγητής του Παύλος Γερουλάνος έθεσε ερωτήματα σχετικά με την κυβερνητική πολιτική στον τραπεζικό τομέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτά θα καθορίσουν και την στάση του κόμματός του.


από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια