"Η αποβιομηχάνιση της χώρας μας" - Η ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας συνθλίβει τις επιχειρήσεις

pixabay / wal_172619
Freepen.gr - Η γερμανική ενεργειακή πολιτική μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε κίνδυνο εγκατάστασης για τους τοπικούς κατασκευαστές, με όλο και περισσότερους να σκέφτονται να διακόψουν την παραγωγή και να μετακομίσουν στο εξωτερικό. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK) σε περίπου 3.300 επιχειρήσεις-μέλη του επιβεβαιώνει αυτή την τάση.

Το φετινό "Βαρόμετρο Ενεργειακής Ανατροπής" δείχνει επίσης πόσο δραματική είναι η απώλεια εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

"Η εμπιστοσύνη της γερμανικής οικονομίας στην ενεργειακή πολιτική έχει πληγεί σοβαρά", δήλωσε ο Achim Dercks, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του DIHK, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. "Ενώ πολλές εταιρείες έβλεπαν επίσης ευκαιρίες στην ενεργειακή μετάβαση για τις δικές τους επιχειρήσεις κατά τα έτη πριν από το 2023, οι κίνδυνοι υπερτερούν πλέον σαφώς των ευκαιριών από την οπτική τους γωνία".

Η Γερμανία φημίζεται για τη βαριά βιομηχανία της, αλλά μεγάλο μέρος του τομέα απαιτεί φθηνή ενέργεια για να παραμείνει ανταγωνιστικός στην παγκόσμια αγορά, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής χάλυβα, οχημάτων και χημικών προϊόντων. Αυτές είναι επίσης οι εταιρείες που είναι πιο πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης ή περικοπής της παραγωγής, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Welt.

Τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν πως το 45% του συνόλου των εταιρειών με υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας "σχεδιάζει ή εφαρμόζει" μέτρα για περικοπές ή μετεγκατάσταση - 7% περισσότερες από πέρυσι. Στην έρευνα, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται "υψηλό" εάν αντιπροσωπεύει πάνω από το 14% των εσόδων.

Τα βιομηχανικά μεγαθήρια της Γερμανίας είναι εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη για μετεγκατάσταση, λόγω του ήδη ισχυρού διεθνούς αποτυπώματός τους. Μεταξύ των βιομηχανικών εταιρειών με περισσότερους από 500 υπαλλήλους, το 51% σχεδιάζει ήδη να μειώσει την παραγωγή ή να μετακομίσει, σε σχέση με πέρυσι που το ποσοστό αυτό ήταν 43%.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια