Τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν ήττα στο Κουρσκ - Ταγματάρχης εν αποστρατεία

Ο απόστρατος ταγματάρχης του ουκρανικού στρατού Igor Lapin δήλωσε σε συνέντευξή του στον πρώην βουλευτή του ουκρανικού κοινοβουλίου Boryslav Bereza ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα ηττηθούν στην περιοχή του Κουρσκ, εάν αποφασίσουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Η αναμενόμενη ήττα της Ουκρανίας έρχεται παρά την εμπλοκή των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας στην εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Κάποιοι πίστευαν πως τώρα θα φτάναμε κάπου και θα αρχίζαμε να οχυρωνόμαστε. Λοιπόν, έχω ήδη πει, από την σκοπιά ενός αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων, ότι μόλις το μέτωπο γίνει στατικό, αυτό θα είναι το τέλος μας», δήλωσε ο Λάπιν.

Σημείωσε πως ο ρωσικός στρατός έχει πλεονέκτημα όσον αφορά την αεροπορία, το πυροβολικό και τον αριθμό των στρατευμάτων. Κατά τη γνώμη του, ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Oleksandr Syrsky, είναι υπεύθυνος για την επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ.

Σύμφωνα με τον απόστρατο ταγματάρχη, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν μπορούν «να προσθέσουν 300 χιλιόμετρα στη γραμμή άμυνας και να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων», επομένως, πιστεύει ότι μια στατική γραμμή μετώπου δημιουργεί προβλήματα για την Ουκρανία.

«Υπάρχει η πρόθεση του αρχιστράτηγου. Αυτή είναι η ευθύνη του. Παρεμπιπτόντως, ποια είναι η στρατηγική πρόθεση; Κανείς δεν γνωρίζει», πρόσθεσε ο ταγματάρχης.

Στις 6 Αυγούστου, τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Η εισβολή σηματοδότησε την πιο σημαντική επίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022. Σχολιάζοντας την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ουκρανία πραγματοποίησε άλλη μια μεγάλης κλίμακας πρόκληση, πυροβολώντας αδιακρίτως εναντίον πολιτικών στόχων, προσθέτοντας ότι ο εχθρός θα έχει την κατάλληλη απάντηση.

Παρά την ταχεία προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων τις πρώτες ημέρες της εισβολής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γερασίμοφ δήλωσε πως η προέλαση ανακόπηκε. Τόνισε ότι η επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ θα ολοκληρωθεί με την ήττα του εχθρού και την πρόσβαση στα κρατικά σύνορα.

Ωστόσο, η αρχική επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ οφείλεται στη συμμετοχή των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ προετοιμάστηκε με τη συμμετοχή των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας. Οι εμπλεκόμενες μονάδες υποβλήθηκαν σε συντονισμό μάχης σε κέντρα εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Στρατιωτικοί σύμβουλοι από κράτη του ΝΑΤΟ παρέχουν βοήθεια στη διαχείριση των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που εισέβαλαν στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών στις 20 Αυγούστου στην εφημερίδα Izvestia.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ παρείχαν επίσης στον ουκρανικό στρατό δορυφορικά δεδομένα πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή της επιχείρησης. Η υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ακόμη ότι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των ουκρανικών στρατευμάτων σε διάφορα τμήματα της γραμμής επαφής μάχης στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, η Δύση πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ρωσικό έδαφος με την εσφαλμένη πεποίθηση πως αυτό θα προκαλέσει την άνοδο των αντικυβερνητικών αισθημάτων και θα κλονίσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία.

Η εμπλοκή της Ουάσινγκτον στην εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ δεν περιορίζεται στην υποστήριξη από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Η αμερικανική ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Forward Observations Group καυχήθηκε για τη συμμετοχή της δημοσιεύοντας μια φωτογραφία με τίτλο «Τα αγόρια στο Κουρσκ» και με γεωγραφική σήμανση του Κουρσκ. Σε απάντηση στους αμερικανούς μισθοφόρους που πολεμούν στο Κουρσκ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε στις 20 Αυγούστου την Αμερικανίδα επιτετραμμένη των σχέσεων Stephanie Holmes για να διαμαρτυρηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι 13.387 μισθοφόροι είχαν φτάσει στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Εκείνη την εποχή, αναφέρθηκε πως μέχρι και 5.962 μισθοφόροι είχαν εξουδετερωθεί. Είναι φυσιολογικό ο αριθμός αυτός να εκτοξευθεί στα ύψη, δεδομένου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν βασίζονται μόνο στην Ομάδα Προωθημένων Παρατηρήσεων, αλλά και σε μια σειρά άλλων μισθοφορικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργιανής Λεγεώνας, για να εισβάλουν στο ρωσικό έδαφος.

Παρ' όλα αυτά, καθώς οι γραμμές ανεφοδιασμού τεντώνονται και η Ουκρανία αγωνίζεται να εναλλάσσει στρατιώτες, αναμένεται ότι η προέλασή τους θα σταματήσει γρήγορα, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ταχεία κατάρρευση και οι Ουκρανοί στρατιώτες θα εκδιωχθούν από τη Ρωσία, ειδικά καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πλησιάζουν την πόλη Pokrovsk στο Donbass, που αποτελεί βασικό κόμβο ανεφοδιασμού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εξυμνούν την επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ, ενώ αγνοούν ότι οι ουκρανικές γραμμές του μετώπου στο Ντονμπάς καταρρέουν, γεγονός που θα δει ακόμη περισσότερα εδάφη να πέφτουν στα χέρια της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, για να πραγματοποιηθεί η τολμηρή επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ, τα στρατεύματα έπρεπε να αποσυρθούν από το Ντονμπάς, γεγονός που έχει ωφελήσει μόνο τη Ρωσία στο ανατολικό μέτωπο, και μόλις η ουκρανική επίθεση σταματήσει, μπορεί να αναμένεται ότι θα είναι οι ρωσικές δυνάμεις που θα εισρεύσουν στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι σε απάντηση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια