Το Κίεβο στρέφεται στο Πεκίνο ως δυνητικό ειρηνοποιό;

ukrinform.net
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επισκέπτεται την Κίνα και σηματοδοτεί άνοιγμα σε διπλωματική δέσμευση

Τα ανεπαίσθητα σημάδια ότι η Ουκρανία είναι πρόθυμη να εμπλακεί διπλωματικά με τη Ρωσία συνεχίζουν να αυξάνονται. Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ταξίδεψε στην Κίνα για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022 για να συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi.

Blaise Malley - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Είμαι πεπεισμένος ότι μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία είναι στα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας και ο ρόλος της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης για την ειρήνη είναι σημαντικός», δήλωσε ο Kuleba κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Μετά τη συνάντηση, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι το Κίεβο είναι «έτοιμο να συνεργαστεί» με τη Ρωσία εάν η Μόσχα είναι έτοιμη να το κάνει «με καλή πίστη», αλλά ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δει καμία ένδειξη πως η Ρωσία είναι έτοιμη να το κάνει.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο κορυφαίων διπλωματών ακολουθεί την αναφορά που έγινε στις αρχές του μήνα ότι η Ουκρανία θα ήταν πρόθυμη να προσκαλέσει Ρώσους εκπροσώπους στην επόμενη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, την οποία το Κίεβο ελπίζει να διοργανώσει αργότερα φέτος.

Το Πεκίνο ήταν αξιοσημείωτα απόν από την τελευταία σύνοδο κορυφής στην Ελβετία τον Ιούνιο, αρνούμενο να συμμετάσχει λόγω της απουσίας της Μόσχας. Το να πεισθεί το Πεκίνο να συμμετάσχει στις συνόδους κορυφής και να εγκρίνει μια εκδοχή της «ειρηνευτικής φόρμουλας» της Ουκρανίας αποτελεί βασικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όταν η Κίνα δημοσίευσε το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο τον Φεβρουάριο του 2023, η αντίδραση της Ουκρανίας ήταν συγκρατημένα αισιόδοξη και πιο θετική από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οι δυτικοί εταίροι. Η επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας να εμπλακεί με την Κίνα ως δυνητικό διαμεσολαβητή έχει ίσως αυξηθεί λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το αν οι ΗΠΑ και η Δύση είναι πραγματικά μακροπρόθεσμα στο κόλπο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times για τη συνάντηση Κουλέμπα-Γουάνγκ, το Κίεβο αναγνωρίζει ότι μια διπλωματική διαδικασία χωρίς το Πεκίνο είναι απίθανο να επιτύχει, καθώς η Κίνα μπορεί να είναι η μόνη χώρα με επαρκή επιρροή στη Μόσχα ώστε να την ωθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Μόσχα μπορεί επίσης να είναι πρόθυμη να καλωσορίσει το Πεκίνο ως παίκτη. «Το ίδιο το μήνυμα μπορεί να ειπωθεί πως βρίσκεται σε αρμονία με τη θέση μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε απάντηση των παρατηρήσεων του Κουλέμπα για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. «Γνωρίζετε ότι η ρωσική πλευρά δεν αρνήθηκε ποτέ να διαπραγματευτεί, διατήρησε πάντα το άνοιγμά της στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά εδώ είναι σημαντικές οι λεπτομέρειες που εσείς και εγώ δεν γνωρίζουμε ακόμη».

Το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για τη διαμεσολάβηση σε μια ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι το πιο πρόσφατο σημάδι των προσπαθειών της Κίνας να γίνει διπλωματική δύναμη. Τα τελευταία δύο χρόνια, το Πεκίνο έχει αδράξει τις ευκαιρίες να μεσολαβήσει για συμφωνίες μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και - αυτή την εβδομάδα - μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων Χαμάς και Φατάχ, καθώς εργάζεται για να ενισχύσει αυτή την εικόνα.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών έχει επίσης προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της συνάντησης της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας αυτό το Σαββατοκύριακο στο Λάος, όπου οι δύο διπλωμάτες αναμένεται να συζητήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια