Ο πρώην επικεφαλής της BND κατηγορεί τον Πολωνό προέδρο και τον Ζελένσκι για συμμετοχή στο σαμποτάζ του Nord Stream

Freepen.gr - Η έρευνα για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική. Μετά από ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο υπέδειξε ότι πίσω από την πράξη κρύβονται Ουκρανοί που ενεργούσαν υπό τις εντολές του Προέδρου Volodymyr Zelensky, νέες φωνές εμφανίζονται. Ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας (BND), δήλωσε πως ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda είναι επίσης συνένοχος, καθώς φέρεται να συμφώνησε για την επίθεση με τον πρόεδρο Zelensky.

Μια ομάδα φέρεται να νοίκιασε ένα σκάφος από το οποίο δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικά κατά μήκος του αγωγού. Σύμφωνα με την WSJ, η ομάδα ενήργησε με εντολή του προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος, μετά την παρέμβαση της CIA, προσπάθησε ανεπιτυχώς να ματαιώσει την επιχείρηση.

Ο August Hanning, πρώην επικεφαλής της BND, ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στην "Die Welt" ότι υπήρχε μυστική συμφωνία μεταξύ των προέδρων Volodymyr Zelensky της Ουκρανίας και Andrzej Duda της Πολωνίας σχετικά με την επίθεση στον αγωγό Nord Stream.

Ο Hanning κατηγόρησε τους ηγέτες ότι συντόνιζαν το σαμποτάζ, υπονοώντας πως οι πολωνικές υπηρεσίες πληροφοριών παρείχαν ουσιαστική υποστήριξη στην ξηρά, εμπλέκοντας έτσι τα υψηλότερα κυβερνητικά επίπεδα και στις δύο χώρες. «Δε νομίζω ότι ήταν μόνο οι υπηρεσίες, αλλά μάλλον μια συμφωνία μεταξύ των υψηλότερων κυβερνητικών επιπέδων στην Πολωνία και την Ουκρανία. Είναι σαφές πως η ουκρανική ομάδα σαμποτάζ πραγματοποίησε την επίθεση, αλλά μόνο με σημαντική υλικοτεχνική υποστήριξη από την Πολωνία. Τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο Hanning.

Ο Hanning επέκρινε την ερευνητική διαδικασία, σημειώνοντας ότι προχώρησε παρά τις ανησυχίες πως τα ευρήματά της θα μπορούσαν να διαταράξουν το τρέχον πολιτικό τοπίο. Επισήμανε πως τόσο η Ουκρανία όσο και η Πολωνία είχαν κίνητρα και δυνατότητες για την επίθεση.

Ο Hanning σημείωσε επίσης ότι η Πολωνία φάνηκε να μην ενδιαφέρεται για μια ενδελεχή έρευνα, υπονοώντας πως η εμπλοκή της ήταν αρκετά σημαντική ώστε ενδεχομένως να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Τόνισε ότι λόγω της εμπλοκής των πολωνικών και ουκρανικών θεσμικών οργάνων, η γερμανική κυβέρνηση θα ζητήσει αποζημίωση, καθώς οι επιθέσεις κατά του Nord Stream είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην προμήθεια φυσικού αερίου, στις τιμές του φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, στη γερμανική βιομηχανία.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια