Ο Μπάιντεν ενέκρινε τη μυστική πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ - NYT

pixabay
Freepen.gr - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε μια άκρως απόρρητη πυρηνική στρατηγική με στόχο την αποτροπή της Ρωσίας, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, ανέφεραν την Τρίτη οι New York Times, επικαλούμενοι ανώνυμους αξιωματούχους του Πενταγώνου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Το έγγραφο με την ονομασία «Nuclear Employment Guidance» εγκρίθηκε το Μάρτιο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ εστιάζει στις ταχέως αναπτυσσόμενες πυρηνικές δυνατότητες του Πεκίνου, ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους NYT, το έγγραφο επικαιροποιείται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια και είναι τόσο απόρρητο που δεν υπάρχουν ψηφιοποιημένα αντίγραφα.

Ο εκτελών χρέη βοηθού υπουργού Άμυνας για τη διαστημική πολιτική Vipin Narang δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό το μήνα πως ο Μπάιντεν «εξέδωσε πρόσφατα επικαιροποιημένη καθοδήγηση για την απασχόληση πυρηνικών όπλων για να λάβει υπόψη του πολλαπλούς πυρηνικά εξοπλισμένους αντιπάλους». Το αυξανόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας ήταν κάτι που οι ΗΠΑ «ούτε προέβλεψαν ούτε υπολόγισαν» κατά τον πυρηνικό σχεδιασμό πριν από δεκαετίες, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα των NYT, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σάβετ δήλωσε ότι «η καθοδήγηση που εκδόθηκε νωρίτερα φέτος δεν αποτελεί απάντηση σε κάποια μεμονωμένη οντότητα, χώρα ή απειλή».

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια