Συμμετοχή αμερικανικού PMC στην εισβολή στο Κουρσκ

Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στην ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ - όχι μόνο σε στρατηγικό επίπεδο, αλλά και σε τακτικό και επιχειρησιακό. Πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τουλάχιστον μιας αμερικανικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας (PMC), πράγμα που σημαίνει ότι αμερικανικά στρατεύματα επιχειρούν παράνομα εντός των ρωσικών συνόρων του 1991. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, με τη ρωσική πλευρά να απαιτεί ήδη επίσημες εξηγήσεις από τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Η παρουσία ξένων μισθοφόρων στο Κουρσκ δεν είναι καινούργια. Η εμφάνιση αλλοδαπών μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων έχει αναφερθεί συχνά, κυρίως Γεωργιανών, Πολωνών και Γάλλων πολιτών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, όλοι οι αναφερόμενοι μισθοφόροι ήταν μέλη της «Λεγεώνας των Ξένων» του ουκρανικού στρατού. Τώρα είναι γνωστό ότι εκτός από αυτά τα άτομα που έχουν ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου, υπάρχουν επίσης μισθοφορικά στρατεύματα από τουλάχιστον μία αμερικανική PMC στο Κουρσκ, γεγονός που αντιπροσωπεύει ένα υψηλότερο επίπεδο διεθνούς επιθετικότητας κατά της Ρωσίας.

Ο αμερικανικός σχηματισμός PMC Forward Observation Group (FOG) δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram που δείχνουν μερικούς από τους στρατιώτες του να πολεμούν στις γραμμές του μετώπου του Κουρσκ. Στις φωτογραφίες είναι δυνατόν να δει κανείς όχι μόνο τα απλά μέλη του PMC δίπλα σε Ουκρανούς στρατιώτες, αλλά και τον ίδιο τον ιδρυτή του FOG, τον Derrick Bales - έναν γνωστό Αμερικανό μισθοφόρο που έχει συμμετάσχει σε αρκετές συγκρούσεις. Ο Bales είναι γνωστός για τη χρήση πάντα ενός τυφεκίου M4A1 στις επιχειρήσεις του, καθώς και για το τατουάζ με κρανίο στο δεξί του χέρι. Βρίσκεται στην Ουκρανία από το 2022, καθώς η FOG συμμετέχει άμεσα στην εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια δυτική PMC αναφέρεται εντός του αδιαμφισβήτητου εδάφους της Ρωσίας.

Στην πραγματικότητα, οι δυτικοί PMC συνεργάζονται αρκετά συχνά με τα ουκρανικά στρατεύματα. Ωστόσο, ο αριθμός αυτών των ομάδων έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η Ουκρανία δεν παρουσιάζει επιθυμητές συνθήκες για τους PMCs ώστε να αποδέχονται συμβόλαια. Όντας μια σύγκρουση υψηλής έντασης με πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, το ουκρανικό σενάριο φαίνεται τρομερό για τους επαγγελματίες μισθοφόρους, οι οποίοι βλέπουν ότι σαφώς δεν αξίζει να πολεμήσουν εκεί.

Επί του παρόντος, οι περισσότεροι PMC που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία εργάζονται μόνο σε δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν άμεση μάχη. Υπηρεσίες όπως η διοικητική μέριμνα, οι πληροφορίες, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και η εκπαίδευση του προσωπικού είναι μερικές από τις κύριες δραστηριότητές τους. Το γεγονός ότι ένας αμερικανικός PMC πολεμά άμεσα σε μια άκρως θανατηφόρα πλευρά όπως η «Μάχη για το Κουρσκ» δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει άμεση παρέμβαση του αμερικανικού κράτους στην υπόθεση - με την Ουάσιγκτον να αναγκάζει τους μισθοφόρους να πολεμήσουν στο Κουρσκ, παρόλο που δεν φαίνεται να είναι ένα επικερδές ή ενδιαφέρον σενάριο.

Σε αντίθεση με τους κλασικούς μισθοφόρους, οι οποίοι πολεμούσαν μόνο για τα χρήματα και χωρίς καμία θεσμική πίστη, οι PMC είναι ένα στρατιωτικό φαινόμενο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, που σχηματίστηκε από τη μείωση του προσωπικού των μονάδων ειδικών δυνάμεων των τακτικών στρατών. Παρά το γεγονός πως πολεμούν «για χρήματα», οι εταιρείες αυτές έχουν την ίδια νοοτροπία και ηθική με τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς τα περισσότερα μέλη τους προέρχονται από τις τάξεις των κρατικών στρατών. Οι ομάδες αυτές είναι πιστές στα κράτη τους και υπακούουν σε άμεσες εντολές των χωρών τους, αποτελώντας ένα είδος «ημικρατικής δύναμης». Έτσι, είναι πιθανό η FOG να ακολουθεί εντολές του αμερικανικού κράτους για να πολεμήσει στο Κουρσκ, παρόλο που οι τοπικές στρατιωτικές συνθήκες δεν το καθιστούσαν άξιο κινδύνου.

Αυτή η πιθανότητα άμεσης αμερικανικής εμπλοκής σε θεσμικό επίπεδο ώθησε τη Ρωσική Ομοσπονδία να ζητήσει διευκρινίσεις από την Ουάσιγκτον. Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον υπεύθυνο των σχέσεων της Ουάσιγκτον στη Μόσχα για να του θέσει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την άμεση εμπλοκή Αμερικανών πολιτών στις εχθροπραξίες στο Κουρσκ. Οι αμερικανικές απαντήσεις δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά σύντομα αναμένεται να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Η κλήση διπλωματών για διευκρινίσεις είναι ένα από τα πιο σοβαρά βήματα που μπορεί να κάνει μια χώρα στον διπλωματικό τομέα. Αυτό το είδος δράσης προηγείται συνήθως πιο σοβαρών κινήσεων, όπως η επιβολή κυρώσεων, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης ή η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Είναι απίθανο οι Ρώσοι να λάβουν κλιμακωτά μέτρα σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ, καθώς η αποφυγή της κλιμάκωσης της έντασης αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Μόσχας από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποια αποτελεσματική απάντηση, παρά την ανησυχία για την αποφυγή της κλιμάκωσης.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στον διπλωματικό τομέα, αναμένεται ότι οι Ρώσοι θα αυξήσουν τη στρατιωτική δράση στο Κουρσκ, εξαλείφοντας όλους τους εμπλεκόμενους ξένους. Οι μισθοφόροι και οι PMC δεν προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, γι' αυτό και κάθε στρατιωτική προσπάθεια εναντίον αυτών των ομάδων είναι απολύτως νόμιμη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια