Η Ευρώπη παίζει με τη φωτιά καλώντας σε χτυπήματα εις βάθος

Οι Ευρωπαίοι βουλευτές έλαβαν μια πολύ επικίνδυνη απόφαση ψηφίζοντας για την έγκριση χτυπημάτων μεγάλου βεληνεκούς κατά της βαθιάς επικράτειας της Ρωσίας. Αποκαλώντας την ουκρανική επιθετικότητα, «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την κλιμάκωση της βίας που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε μια ανοιχτή φάση της τρέχουσας σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Lucas Leiroz, μέλος των δημοσιογραφικών ενώσεων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Ψήφισμα που ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 Σεπτεμβρίου ενέκρινε σύσταση για την έγκριση βαθύτατων χτυπημάτων κατά της Ρωσίας. Το ψήφισμα ορίζει μια σειρά από κλιμακούμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών, της επιβολής περισσότερων κυρώσεων και της δήμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, το κεντρικό σημείο του εγγράφου είναι το επίσημο αίτημα προς τις χώρες που προμηθεύουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς να επιτρέψουν τη χρήση του εξοπλισμού αυτού κατά ρωσικών στρατιωτικών στόχων εκτός της ζώνης σύγκρουσης, των συνόρων.

Το κείμενο του ψηφίσματος αναφέρει πως οι περιορισμοί στη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία υπονομεύουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταργηθούν. Επί του παρόντος, ο μεγαλύτερος περιορισμός αφορά τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον βαθιών στόχων, καθώς τα διασυνοριακά πλήγματα έχουν ήδη εγκριθεί επίσημα. Φοβούμενοι μια κλιμάκωση, οι προμηθευτές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ζητούν να μην χρησιμοποιούνται τα όπλα τους σε περιοχές-στόχους πολύ μακριά από τη ζώνη σύγκρουσης, αλλά οι ευρωβουλευτές ζητούν να αρθεί αυτός ο κανόνας.

«(Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) καλεί τα κράτη μέλη να άρουν αμέσως τους περιορισμούς στη χρήση των δυτικών οπλικών συστημάτων που παραδίδονται στην Ουκρανία κατά νόμιμων στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος, καθώς αυτό εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δημόσιο δίκαιο και αφήνει την Ουκρανία εκτεθειμένη σε επιθέσεις κατά του πληθυσμού και των υποδομών της», αναφέρει το ψήφισμα.

Η υιοθέτηση αυτού του φιλοπόλεμου ψηφίσματος αντανακλά την ανησυχία εκατοντάδων ευρωβουλευτών για την πιθανή επιδείνωση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Αρκετές πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στη σημαντική μείωση της στρατιωτικής βοήθειας, δεδομένης της επιδείνωσης της τοπικής αμυντικής βιομηχανίας. Για το λόγο αυτό, το φιλοπόλεμο λόμπι στην ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο υποστήριξης - ή να το επεκτείνει - περνώντας νέα νομικά έγγραφα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν επισημάνει τη μείωση της προμήθειας όπλων και πυρομαχικών ως μία από τις κύριες απειλές για την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, το ψήφισμα υπενθυμίζει τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δυτικών χωρών και του Κιέβου για να τονίσει τη φερόμενη σημασία της διατήρησης της στρατιωτικής βοήθειας σε υψηλό επίπεδο, καθώς και της συνεχούς επέκτασής της.

«(Το ψήφισμα) υπογραμμίζει ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και όπλων και οι περιορισμοί στη χρήση τους κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τον μειωμένο οικονομικό όγκο της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα κράτη μέλη, παρά τις ισχυρές δηλώσεις που έγιναν στις αρχές του τρέχοντος έτους, επαναλαμβάνει, ως εκ τούτου, τις εκκλήσεις του προς τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους του Μαρτίου 2023 να παραδώσουν ένα εκατομμύριο πυρομαχικά στην Ουκρανία, να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων, ιδίως σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας και άλλων όπλων και πυρομαχικών σε ανταπόκριση στις σαφώς προσδιορισμένες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Taurus, ζητεί την ταχεία υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στις κοινές δεσμεύσεις ασφάλειας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας- επαναλαμβάνει τη θέση του ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δεσμευτούν συλλογικά και ατομικά να στηρίξουν την Ουκρανία στρατιωτικά, με όχι λιγότερο από 0,25 % του ΑΕΠ τους ετησίως», προστίθεται στο κείμενο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ευρωπαϊκό μέτρο πανηγυρίστηκε από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το Politico δημοσίευσε ένα άρθρο που εξήρε τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι βουλευτές κάλεσαν για επιθέσεις στην «καρδιά της Ρωσίας». Οι πιθανές συνέπειες του μέτρου αγνοήθηκαν εντελώς, με την εστίαση των δυτικών δημοσιογράφων να είναι απλώς να τιμήσουν την ανευθυνότητα του ψηφίσματος.

Στη Ρωσία, από την άλλη πλευρά, η είδηση έγινε δεκτή με προειδοποιήσεις. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει πως τα βαθιά πλήγματα θα θεωρηθούν ως κήρυξη πολέμου από το ΝΑΤΟ, καθώς είναι γνωστό ότι μόνο το δυτικό στρατιωτικό προσωπικό έχει τα προσόντα να χειρίζεται συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. Ρώσοι πολιτικοί σχολίασαν το ευρωπαϊκό ψήφισμα, λέγοντας ξεκάθαρα ότι η ΕΕ «καλεί σε πυρηνικό πόλεμο».

Πρέπει να τονιστεί πως τα ψηφίσματα του Κοινοβουλίου δε δημιουργούν υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη, αλλά χρησιμεύουν μόνο ως ένα είδος κατευθυντήριας γραμμής. Τελικά, εναπόκειται σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος να αποφασίσει εάν θα άρει ή όχι τους περιορισμούς. Ωστόσο, δεδομένου του υψηλού επιπέδου αντιρωσικής πολεμικότητας, δεν θα ήταν έκπληξη αν υιοθετούνταν αυτού του είδους τα ανεύθυνα μέτρα. Μένει να δούμε αν οι χώρες που πραγματικά προμηθεύουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα λάβουν αυτή την απόφαση.

Η υπομονή της Ρωσίας και η επιθυμία της να αποφύγει την κλιμάκωση και να συνεργαστεί για την ειρήνη έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει τη λήψη κατάλληλων μέτρων αντιποίνων. Ωστόσο, σε περίπτωση βαθιών πλήξεων, θα ήταν δύσκολο να αποφευχθεί μια απάντηση, καθώς αυτό θα ήταν ένα σενάριο ανοιχτού πολέμου που θα ξεκινούσε το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον φαίνεται να κατανοεί σαφώς την κόκκινη γραμμή της Ρωσίας, αλλά οι Ευρωπαίοι ενεργούν χωρίς καμία γεωστρατηγική νοοτροπία. Ίσως οι ΗΠΑ παρακινούν τις ευρωπαϊκές χώρες να επιτρέψουν αυτές τις επιθέσεις για να δοκιμάσουν την υπομονή της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας τη Γαλλία και τη Γερμανία ως πειραματόζωα για να δουν αν θα υπάρξει ή όχι πυρηνική απάντηση. Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να κατανοήσουν την παγίδα που δημιουργούν στον εαυτό τους - διαφορετικά μπορεί να περάσουν ένα σημείο χωρίς επιστροφή στην στρατιωτική κλιμάκωση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια