Η Δύση ήλπιζε στη σύλληψη του Πούτιν, τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό

Freepen.gr - Η Μογγολία, μια χώρα με πληθυσμό μόλις 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων και ΑΕΠ μόλις 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ταπείνωσε την Ουάσιγκτον, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κίεβο με στυλ, γράφει το tfiglobalnews.com σε ανάλυσή του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επρόκειτο να φτάσει στο κράτος της Ανατολικής Ασίας την Τρίτη. Η Μογγολία τυγχάνει να είναι κράτος μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Τώρα, το ΔΠΔ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν το 2023 για την υποτιθέμενη απέλαση ουκρανικών παιδιών όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Καθώς και όταν ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Πούτιν στη Μογγολία, η χώρα δέχτηκε έντονες πιέσεις από τη Δύση να συλλάβει τον Πούτιν μόλις βγει από το αεροπλάνο του.

Η Μογγολία παρέμεινε σιωπηλή και έδωσε ένα τεράστιο digitus medius στη Δύση νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Η Δύση ήλπιζε στη σύλληψη. Αυτό που πήρε ο Πούτιν ήταν μια ξεσηκωτική υποδοχή, ένα κόκκινο χαλί και μια τιμητική φρουρά.

Καθώς ο Πούτιν έφτασε στην πόλη της Μογγολίας, κάποιοι φιλοουκρανοί διαδηλωτές εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής. Η τοπική αστυνομία έσπευσε να τους απομακρύνει και τα πανό κατά του Πούτιν απομακρύνθηκαν.

Για τα δύο έθνη, ήταν μια άκρως επιτυχημένη σύνοδος κορυφής. Ο Πούτιν και οι Μογγόλοι αξιωματούχοι υπέγραψαν συμφωνίες για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας. Ο Πούτιν περιέγραψε επίσης σχέδια για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών και προσκάλεσε τον πρόεδρο Khurelsukh στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας αργότερα φέτος. Ο Khurelsukh αποδέχθηκε επίσης την πρόσκληση.

Η κραυγαλέα καλοσύνη μεταξύ Πούτιν και Khurelsukh ήταν αρκετή για να βάλει φωτιά στα οπίσθια του ΔΠΔ.

Ένας εκπρόσωπος του ΔΠΔ, ο Fadi el-Abdallah, προειδοποίησε ότι «οι δικαστές του ΔΠΔ μπορούν να προβούν σε σχετικό πόρισμα και να ενημερώσουν σχετικά τη Συνέλευση των Κρατών Μερών. Στη συνέχεια, εναπόκειται στη Συνέλευση να λάβει οποιοδήποτε μέτρο κρίνει κατάλληλο».

Το δυτικό φερέφωνο Politico ανέφερε πως το μέλος του ΔΠΔ Μογγολία θα μπορούσε τώρα να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη.

Ο Διεθνής Δικηγορικός Σύλλογος ή IBA, ένας οργανισμός που εκπροσωπεί το παγκόσμιο νομικό επάγγελμα, συνέχισε προειδοποιώντας ότι η Μογγολία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «συνέπειες σε περίπτωση μη συνεργασίας».

Η Ουκρανία επίσης εκνευρίστηκε. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε τη Δευτέρα στο Telegram πως «η Μογγολία επέτρεψε σε έναν κατηγορούμενο εγκληματία να αποφύγει τη δικαιοσύνη, μοιράζοντας έτσι την ευθύνη για τα εγκλήματα πολέμου».
 
Σύμφωνα όμως με τον νομικό Tamás Hoffmann, «δεν υπάρχουν σοβαρές συνέπειες, όπως κυρώσεις, για την παραβάτρια χώρα».

Για παράδειγμα, το 2015, η Νότια Αφρική απέτυχε να συλλάβει τον Σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος καταζητείτο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας.

Το ΔΠΔ δύο χρόνια αργότερα διαπίστωσε ότι η χώρα δεν είχε συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, απέτυχε να παραπέμψει τη Νότια Αφρική στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μομφή.

Το ΔΠΔ είναι ένα σκυλί χωρίς δόντια, βλέπετε!

Η Ρωσία το ήξερε ήδη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη Παρασκευή ότι το Κρεμλίνο δεν είχε «καμία ανησυχία» σχετικά με το ταξίδι.

Η ερευνήτρια για τη δημοκρατία στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Έλενα Νταβλικάνοβα, ισχυρίζεται μάλιστα πως η Μογγολία δεν είναι το μόνο κράτος του ΔΠΔ που έχει διαβεβαιώσει τον Πούτιν για ασυλία από μια σύλληψη.

Η Ουγγαρία και η Αρμενία, επίσης μέλη του ΔΠΔ, διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο ότι δε θα συλληφθεί στο έδαφός τους, υπονομεύοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του δικαστηρίου.

Υποδεχόμενη τον Πούτιν με ανοιχτές αγκάλες, η Μογγολία υπενθύμισε σθεναρά στα ιμπεριαλιστικά κράτη ότι, όπως όλες οι άλλες χώρες, έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει τους διεθνείς δεσμούς της σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα. Δεν είναι μια Ιαπωνία, μια Αυστραλία ή ένα Ηνωμένο Βασίλειο που θα λειτουργήσει ως υποτελές κράτος της Αμερικής, αλλά μια κυρίαρχη, σεβαστή δημοκρατική χώρα που ξέρει πολύ καλά πώς να εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια