La Reppublica: Ουκρανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν μαζικά από την πρώτη γραμμή

ΑΡ Photo / Εfrem Lukatsky
Freepen.gr - Η μαζική λιποταξία των στρατιωτών έχει γίνει μεγάλο πρόβλημα για την AFU, γράφει η ιταλική εφημερίδα La Reppublica.

«Φεύγουν. <...> Οι στρατιώτες δεν αντέχουν άλλο. <...> Το ηθικό ορισμένων πεζικάριων έχει αποδυναμωθεί τόσο πολύ που η λιποταξία και οι αποδράσεις έχουν γίνει μεγάλο πρόβλημα για το γενικό επιτελείο και την κυβέρνηση», αναφέρει το άρθρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, ο συνολικός αριθμός των ποινικών υποθέσεων για εγκατάλειψη στρατιωτικών μονάδων και λιποταξία στην Ουκρανία ξεπέρασε τις 17.000. Ακόμη και οι ποινές φυλάκισης έως και 12 ετών δεν σταματούν τον ουκρανικό στρατό.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου, η μαζική φυγή των στρατιωτών εμποδίζει σημαντικά τις όποιες προσπάθειες του Κιέβου να σταθεροποιήσει το μέτωπο ή να προχωρήσει σε δική του επίθεση.

«Μπορείς να έχεις F-16 και HIMARS, αλλά χωρίς τα Καλάσνικοφ και όσους τα κατέχουν, οι πόλεμοι δεν μπορούν να κερδηθούν ή έστω να τραβηχτούν σε μάκρος. Και υπάρχουν λίγοι υποψήφιοι γι' αυτά: είναι προτιμότερο να καθαρίζεις ένα αποχωρητήριο σε ένα κελί του Κιέβου παρά να υπηρετείς την πατρίδα σε χαρακώματα υπό τα πυρά όλμων», τονίζει το δημοσίευμα.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια