Διαπραγμάτευση χωρίς θέσεις και στρατηγικό σχέδιo


Του Θοδωρή Γιάνναρου *

Κόκκινος συναγερμός έχει χτυπήσει με την Τουρκία… Τι άλλο να μας πουν ή να μας κάνουν, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για εθνική εγρήγορση και κινητοποίηση απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις, όπως η "Γαλάζια Πατρίδα" και οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο; Ο Ερντογάν είναι ένας Τούρκος πολιτικός, που πλέον κινείται στην κόψη του ξυραφιού  μεταξύ ορθολογισμού και ανορθολογισμoύ και κάπως έτσι τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας! Υπάρχει μια Τουρκία, που προσπαθεί να διαπεράσει τα ισχύοντα πλαίσια που ισχύουν μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τη διακήρυξη της "χαμηλής έντασης” μεταξύ των δύο χωρών, επιμένοντας, πως αν τα νησιά δεν αποστρατικοποιηθούν, δεν έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν θαλάσσιες ζώνες, ξεχνώντας όμως, πως η Τουρκία είναι αυτή, που ούτως ή άλλως εκεί, δεν διαθέτει ούτε ΑΟΖ, ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει! 

Όταν διαπραγματευόμαστε σε ένα τραπέζι με έναν αντίπαλο,  δεν μιλάμε γενικώς και αορίστως για αποτροπή, αλλά για δυναμική αποτροπή, που θα διαθέτει αξιόπιστο και απόλυτα κατανοητό για τον απέναντι συνομιλητή, πρόσημο! Το πιο λανθασμένο μήνυμα που μπορεί να σταλεί στην Τουρκία είναι να δείξουμε αφ’ ενός πως δεν διαθέτουμε σχέδιο, αλλά απλά αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια περί Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας και αφ’ εταίρου, πως οι δυνατότητες αποτροπής της χώρας μας είναι μόνο στα λόγια! Είναι παράλογο να θεωρούν οι απέναντι, ότι η εξωτερική μας πολιτική σε σχέση με την Τουρκία βασίζεται ολοκληρωτικά στην πολιτική του κατευνασμού!

Κακά τα ψέματα! Ο Ερντογάν έχει ανοίξει τα πανιά της Τουρκίας για ένα ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης, στα σχέδια της οποίας υπάρχει και το ενδεχόμενο να θελήσει να παίξει ρόλο και σε περιοχές μακριά από τη Μέση Ανατολή, αναπτύσσοντας διμερείς σχέσεις με χώρες  κυρίως ισλαμικές, στις περιοχές ενδιαφέροντός της, εμφανιζόμενη ως ιθύνουσα δύναμη μεταξύ των ισλαμικών χωρών! Προσπαθεί να παίξει έναν ηγετικό ρόλο σε αυτές τις περιοχές και σε όλους τους άλλους τομείς, εκτός του μιλιταριστικού, που είναι και η ενδόμυχη φιλοδοξία του "σουλτάνου" Ερντογάν, για τον… "Αιώνα της Τουρκίας”, όπως συνηθίζει να τον αποκαλεί!

Η Τουρκία έχει κάνει τεχνολογικά άλματα, ειδικά στην πολεμική της βιομηχανία, γεγονός που κανονικά, θα έπρεπε να προβληματίσει αρκετά τους εδώ ιθύνοντες και αντί η χώρα μας απλά να παρακολουθεί τις τουρκικές επιτυχίες, να ηχήσει το καμπανάκι συναγερμού και εγρήγορσης πριν να είναι αργά για διορθωτικές ενέργειες. Πρέπει να αντιληφθούμε κάποια στιγμή, πως οι γείτονές μας επιδιώκουν να αποκτήσουν περισσότερο ζωτικό χώρο, σε σχέση με εκείνον που ήδη κατέχουν και να πράξουμε ανάλογα, πριν αιφνιδιαστούμε! Η Τουρκία, όπως και η Ρωσία, έχει υιοθετήσει στην κυριολεξία τη φιλοσοφία του Χίτλερ, περί Lebensraum!

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει κωδικοποιήσει την υψηλή στρατηγική την οποία ασκεί, με τις αποστρατικοποίησεις των ελληνικών νησιών, τη "γαλάζια πατρίδα", τις γκρίζες ζώνες, τον Αιώνα της Τουρκίας κλπ.

Επιπλέον, έχει σχεδιάσει λεπτομερώς και γνωρίζει, τι έπρεπε να κάνει το 2021, τι θα κάνει τώρα, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το 2053 -στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, τι θα ετοιμάσει για το 2071, που είναι τα 1000 χρόνια από τη μάχη του Μαντζικερτ, μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων, που είναι το έτος που αυτοί οι νομάδες προερχόμενοι από τα βάθη της Ασίας, πάτησαν πόδι για πρώτη φορά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής!  Η Τουρκία έχει σχέδιο και βαδίζει πάντα ακολουθώντας κατά γράμμα αυτό το σχέδιο, όποια κυβέρνηση και αν έρθει στην εξουσία! Το σχέδιο είναι σχέδιο και ακολουθείται πιστά!

Η Ελληνική πλευρά από την άλλη ψάχνεται ακόμα να βρει μια στρατηγική και ένα σχέδιο για να πορευθεί! Το μόνο δε που κάνει είναι, συνεχώς και σε κάθε ευκαιρία να επικαλείται το Διεθνές Δίκιο, σαν να είναι ο ισχυρός θείος από το εξωτερικό, που θα έρθει όταν χρειαστεί και θα λύσει με ένα νεύμα όλα τα προβλήματα, μόνο που…  θείος δεν υπάρχει και το Διεθνές Δίκαιο αποτελείται από κανόνες, οι οποίοι ερμηνεύονται διαφορετικά από τους εκάστοτε αντιπάλους!

Άρα κρίσιμο για μια χώρα -ειδικά αν απειλείται όπως εμείς είναι, να πάρει τη διπλωματία, τις υφιστάμενες συμμαχίες στην οικονομία, τις γεοπολιτικές συνθήκες που ισχύουν, την στρατιωτική ενδυνάμωση με τα όπλα που διαθέτει και τα άλλα που έχουν παραγγελθεί και κάπως έτσι να φτιάξει - μιας και δεν υπάρχει - μια εθνική στρατηγική!

Για να ξεκινήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα  -έστω και όψιμο, πρέπει να αγοραστεί χρόνος για τον απαραίτητο σχεδιασμό και τις απαραίτητες ενέργειες, και να επιτευχθεί μια ηρεμία με την Τουρκία, όπου βέβαια θα τεθούν επί τάπητος και οι δικές μας κόκκινες γραμμές! Εκεί ίσως να γίνει εφικτό να λυθούν και κάποια θέματα που δημιουργούν εντάσεις!

Εδώ λοιπόν είναι φανερό, πως χρειάζεται ένα σχέδιο… μόνο που ακόμα, σχέδιο δεν υπάρχει… και ότι κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι αναμάσημα παλιών ιδεών και πρακτικών, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης χωρίς ουσία, μιας και τα μέτρα "οικοδόμησης” εμπιστοσύνης, με ένα απλό σκούντημα, εύκολα  "καταρρέουν”…

Δυστυχώς πολλά μπορούν να γίνουν, αλλά κρίσιμες διαπραγματεύσεις χωρίς σχέδιο, δεν μπορούν να υπάρξουν!

* Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι μοριακός βιολόγος - γενετιστής

Πηγή: capital.gr

από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια