Jerusalem Post: Ρωσικός πύραυλος βάζει σε συναγερμό το ναυτικό του Ισραήλ

 Αξιωματούχοι του Ισραηλινού Ναυτικού υποστηρίζουν ότι η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να έχει ένα λειτουργικό ναυτικό σκέλος που διαθέτει πυραύλους κατά πλοίων και ενδεχομένως ναυτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, γράφει η Jerusalem Post.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) παρακολουθεί στενά τις ναυτικές ικανότητες της Χεζμπολάχ την τελευταία δεκαετία. Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής ήταν στον ρωσικής κατασκευής υπερηχητικό πύραυλο Yakhont, που περιγράφεται ως ο «εφιάλτης των δυτικών στόλων». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πύραυλος πουλήθηκε από τη Ρωσία στη Συρία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Χεζμπολάχ.
Η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει μια μυστική ναυτική μονάδα με την υποστήριξη του Ιράν, αν και ο ισραηλινός στρατός έχει καταφέρει να εξαλείψει ορισμένες από τις δυνατότητές της. Η ναυτική μονάδα, ωστόσο, έχει εξελιγμένες ικανότητες για παράκτιες επιδρομές και επιθέσεις κατά πλοίων. Έχει αποκτήσει προηγμένους πυραύλους και ραντάρ, μερικά από τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που κατέχουν οι Χούθι στην Υεμένη.
Αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού πιστεύουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα η Χεζμπολάχ να επιχειρήσει μια αιφνιδιαστική ναυτική επίθεση λόγω της εγρήγορσης του ισραηλινού ναυτικού κοντά στα λιβανικά ύδατα.
Η Χεζμπολάχ είχε πλήξει το INS Hanit με έναν πύραυλο C-802 κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Λιβάνου, αλλά η οργάνωση έχει έκτοτε αναβαθμίσει το οπλοστάσιό της.
Το Τελ Αβίβ εκτιμά ότι το Ιράν προώθησε λαθραία μια μεγάλη ποικιλία πυραύλων στη Χεζμπολάχ πριν και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου.
«Οι Χούθι χρησιμοποίησαν έναν ναυτικό βαλλιστικό πύραυλο, κίνηση που εξέπληξε πολλές δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών», είπε ένας Ισραηλινός ειδικός. «Έχει μια ηλεκτρο-οπτική ικανότητα για να "κλειδώσει" έναν στόχο. Είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος. Έρχεται από πολύ μεγάλο υψόμετρο και κατεβαίνει στο σκάφος σε απότομη γωνία. Το ναυτικό Iron Dome μπορεί να τον αντιμετωπίσει, αλλά είναι μια νέα απειλή στην αρένα».


από greece-salonika.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια