Η αποτυχία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και ο πράσινος εφιάλτης
Η περίπτωση του αιολικού πάρκου Alpha Ventus στη Γερμανία αναδεικνύει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα υπεράκτια αιολικά έργα, ακόμη και σε χώρες με ισχυρή δέσμευση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η Γερμανία. Παρά το γεγονός ότι το Alpha Ventus κατασκευάστηκε το 2009 και αποτέλεσε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της χώρας, με στόχο να προάγει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να λειτουργήσει ως πρότυπο για τα μελλοντικά αιολικά πάρκα, η οικονομική βιωσιμότητά του είχε εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις της πρώτης περιόδου.
Ωστόσο, καθώς αυτές οι επιδοτήσεις έληξαν, το πάρκο δεν κατάφερε να παραμείνει οικονομικά βιώσιμο. Η εγγυημένη τιμή των 15,4 λεπτών ανά κιλοβατώρα (kWh) που υποστήριζε το έργο στη διάρκεια των πρώτων χρόνων λειτουργίας του, μειώθηκε σημαντικά στα 3,9 σεντ ανά kWh, γεγονός που καθιστά τη συνέχιση της λειτουργίας του εξαιρετικά δύσκολη και ασύμφορη. Αυτό το οικονομικό αδιέξοδο υπογραμμίζει την ακριβή φύση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τα οποία, σε αντίθεση με τα χερσαία, αντιμετωπίζουν όχι μόνο το υψηλό κόστος κατασκευής αλλά και τα αυξημένα κόστη συντήρησης λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των δυσκολιών που σχετίζονται με τη ναυτιλία και τη μεταφορά εξειδικευμένων εξαρτημάτων.
Το κλείσιμο του Alpha Ventus φέρνει στο φως ένα θεμελιώδες ζήτημα για την υπεράκτια αιολική ενέργεια: τη χρηματοδοτική αστάθεια και την ανάγκη για συνεχιζόμενη κρατική υποστήριξη. Τα υπεράκτια αιολικά έργα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από επιδοτήσεις για να παραμείνουν βιώσιμα. Μόλις λήξουν αυτές οι επιδοτήσεις, τα έργα αυτά καθίστανται οικονομικά αδύνατα να λειτουργήσουν χωρίς εξωτερική στήριξη. Επιπλέον, το μεταβαλλόμενο κόστος και οι περιοδικές «πτώσεις» της παραγωγής ενέργειας λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως η γνωστή περίοδος Dunkelflaute στη Γερμανία (διάστημα με πολύ χαμηλούς ανέμους), επιδεινώνουν το πρόβλημα, αναγκάζοντας την χώρα να βασίζεται σε συμβατικούς σταθμούς παραγωγής για να καλύψει τα κενά.
Η υλοποίηση ανταγωνιστικών συστημάτων δημοπρασιών από τη Γερμανία το 2018, που αντικατέστησε τις σταθερές επιδοτήσεις, συνέβαλε στη μείωση της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών έργων, κάνοντάς τα ακόμα πιο δύσκολα να ανταγωνιστούν στην αγορά χωρίς κρατική στήριξη. Η αποδυνάμωση των κρατικών επιδοτήσεων μαζί με τις αυξημένες ανάγκες συντήρησης και τις τεχνικές δυσκολίες οδηγούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε οικονομική αστάθεια, δημιουργώντας την ανάγκη για νέες στρατηγικές χρηματοδότησης και υποστήριξης.
Ο πράσινος εφιάλτης
Στη Γερμανία, ακόμη και μια χώρα βαθιά αφοσιωμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτές οι οικονομικές πιέσεις έχουν αποδειχθεί πολύ μεγάλες για να συντηρήσουν υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οι ειδικοί λένε ότι η κάθε κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει την οικονομική πραγματικότητα που μαστίζει τα υπεράκτια αιολικά έργα στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα:
- Υψηλό κόστος και δυσκολίες συντήρησης. Οι υπεράκτιες αεριοτουρμπίνες απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό, πλοία και ειδικευμένους τεχνικούς για εγκατάσταση και επισκευή, τα οποία αυξάνουν το κόστος. Ακόμη και μικρές βλάβες μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να διορθωθούν λόγω απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών και υλικοτεχνικών εμποδίων.
- Εξάρτηση από κρατικές επιχορηγήσεις. Χωρίς μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα κινδυνεύουν να γίνουν ασύμφορα μόλις λήξουν τα αρχικά κίνητρα. Η μετατόπιση της Γερμανίας από τις σταθερές επιδοτήσεις προς ένα ανταγωνιστικό σύστημα δημοπρασιών το 2018 οδήγησε σε απότομη μείωση της επέκτασης των αιολικών πάρκων.
- Μικρότερη από την αναμενόμενη διάρκεια ζωής. Το πρόωρο κλείσιμο της Alpha Ventus υποδηλώνει ότι οι υπεράκτιες αεριοτουρμπίνες μπορεί να μην διαρκέσουν όσο αναμενόταν, περιπλέκοντας περαιτέρω τον οικονομικό σχεδιασμό για μακροπρόθεσμα έργα.
- H διαλείπουσα ισχύ. Η υπεράκτια παραγωγή ανέμου ποικίλλει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Στη Γερμανία, περίοδοι χαμηλών ανέμων – γνωστές ως Dunkelflaute – ανάγκασαν τη χώρα να βασιστεί σε συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για να καλύψει τα κενά.
Πέρα από τα οικονομικά, υπάρχουν και ανησυχίες για την απώλεια θέσεων εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η στροφή από τις παραδοσιακές ενεργειακές πηγές στις ανανεώσιμες συχνά προκαλεί κλυδωνισμούς στην αγορά εργασίας. Το κλείσιμο του εργοστασίου κατασκευής ανεμογεννητριών της Vestas στην ανατολική Γερμανία ενίσχυσε τις ανησυχίες αυτές, ενώ μερικοί αναρωτιούνται αν η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί πραγματικά να αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας που χάνονται στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.
Το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι κάθε κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και να αναζητήσει πιο οικονομικές και αξιόπιστες λύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικότερα, η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να προσφέρει πιο σταθερές και οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις, ενώ η επένδυση στην αποθήκευση ενέργειας και στην ενίσχυση της υποδομής του δικτύου για την καλύτερη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της πράσινης μετάβασης.
Ακόμα και η Γερμανία, η οποία έχει πρωτοστατήσει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για δεκαετίες, βρίσκει δύσκολη την οικονομική διαχείριση των υπεράκτιων αιολικών έργων, αποδεικνύοντας ότι η πράσινη μετάβαση απαιτεί εξαιρετική προσοχή και σωστή στρατηγική για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των έργων αυτών μακροπρόθεσμα.
Ο αιολικός τομέας της Γερμανίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για δεκαετίες, παρόλο που παλεύει με τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας γενικά. Οι καθυστερήσεις στις συνδέσεις με το δίκτυο στη Γερμανία απώθησαν τον στόχο του 2030 για 30 γιγαβάτ υπεράκτιου ανέμου κατά ένα χρόνο, με περισσότερες από 80 ανεμογεννήτριες να περιμένουν τη σύνδεση έως το τέλος του 2024.
Η κυβέρνηση εργάζεται για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας παραδεχόμενο το οικονομικό φιάσκο.
Πηγή: primenews.press
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.