«Ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον εβγάλαμε»…

Γράφει η Φανούλα Αργυρού* 
 
«Ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον εβγάλαμε»…
Η φράση χρεώνεται στον Κολοκοτρώνη και ότι την είπε όταν τον κάλεσαν να βαφτίσει ένα παιδί, πριν ακόμα γεννηθεί! 
 
Ταιριάζει στην υπέρμετρη εξαλλοσύνη σε Αθήνα και Λευκωσία, για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ μετά την συνάντηση Χριστοδουλίδη/Μπάιντεν. Μου θύμισε παλαιότερη τέτοια όταν ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζίμμυ Κάρτερ και έπαιζαν τις καμπάνες στη Κύπρο με τη ψευδαίσθηση ότι θα «έδιωχνε» τους Τούρκους κατακτητές από την Κύπρο… 
 
Το θέμα ξεπέρασε όμως και το «ανέκδοτο» αφού λίγο έλλειψε να μας ανακοινώσουν από τα ΜΜΕ και …ημερομηνία υπογραφής ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ! Πρόσφατα είχαμε: 
 
Αφενός το αυθόρμητο άρθρο του Αμερικανού αρθρογράφου, πρώην κρατικού αξιωματούχου Michael Rubin, 8/11/24, όταν έγραψε δίχως να γνωρίζει σημαντικές λεπτομέρειες περί «βάσεων», «Οι ΗΠΑ πρέπει να διώξουν τη Βρετανία από τη Κύπρο» εννοώντας τις βρετανικές βάσεις και να τις αναλάβουν οι ίδιες, τόσο απλά! 
 
Αφετέρου, μια παραφιλολογία για τη συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη και Προέδρου Τζό Μπάιντεν, ενώ οι New York Times επέκριναν τον Χριστοδουλίδη για ορισμένες άστοχες αναφορές ως «επιπόλαιες και αμετροεπείς» σε συνέντευξη στους ανταποκριτές της NYT εντός του Λευκού Οίκου. https://politis.com.cy/858309/article 2.11.2024. 
 
Φώτο από την πρόσφατη συνάντηση Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη με Πρόεδρο Τζ. Μπάιντεν 
 
Σχόλιο ελλαδικής ιστοσελίδας 29.11.2024 :
 
«Στην όλη υπόθεση υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Το σίγουρο είναι ότι δεν καλέστηκε εσπευσμένα στο Λ. Οίκο ο Χριστοδουλίδης. Πέραν τούτου, για ποιο λόγο τα Μέσα έπαιξαν το θέμα τόσο πολύ δημιουργώντας κλίμα;… Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν την Κύπρο σε “ειδικό καθεστώς” -όχι ως πλήρες μέλος της συμμαχίας- το οποίο θα δίνει ψίχουλα -καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς- στην ΚΔ ενώ το ΝΑΤΟ θα την χρησιμοποιεί ως βατήρα κατά το δοκούν. Έτσι και οι αντιδράσεις της Τουρκίας θα περιοριστούν και τη δουλειά τους θα κάνουν ενώ η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα το παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία και “ανάσα” για την ασφάλεια του νησιού…» 
 
«Μη γίνει ανέκδοτο τελικά αυτή η ιστορία με το ΝΑΤΟ» «Φ» Ά. Μιχαηλίδης 30.11.2024. 
 
«…Πρέπει να κάνουν λίγο κράτει… τις τελευταίες μέρες με τόσους πανηγυρικούς είναι ως να βρίσκονται στην εξώπορτα του ΝΑΤΟ… να έχουμε και λίγη αυτοσυγκράτηση… Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικά μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά οι διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας δεν σταμάτησαν ποτέ. Θα σταματήσουν στην Κύπρο;» 
 
«Σημερινή» «Προικοσύμφωνο με το ΝΑΤΟ…» 1.12.2024 με κύρια ερωτήματα (πέραν της παραφιλολογίας): 
 
«…Θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ με τουρκική διχοτομική λύση σε μια Κύπρο αποστρατιωτικοποιημένη; Και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά μας; Θα είναι ή όχι η Τουρκία; Άρα, με την υφιστάμενη πολιτική του Προέδρου, η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επιλύει το πρόβλημα της ασφάλειας με την πολιτειακή και αμυντική παράδοσή μας στην Άγκυρα. Προτεκτοράτο, δηλαδή. Εάν, κύριε Πρόεδρε, θέλετε όντως το ΝΑΤΟ ως εργαλείο ασφάλειας, τότε εκείνο που πρωτίστως θα πρέπει να αξιώσετε είναι τη δημοκρατική και δίκαιη λύση. Και μια τέτοια διευθέτηση μπορεί να στηρίζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ. Στο πλαίσιο του ενιαίου κράτους, όπως το Πρωτόκολλο 10 καθορίζει… Αλλιώς θα είναι καταλύτες διάλυσης και τουρκοποίησης…» 
 
«Ποιες είναι οι προοπτικές ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και πιθανοί κίνδυνοι για το Κυπριακό» «Σημερινή» Σ. Ιακωβίδης 1.12.24. 
 
«Με την πρότασή του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παίζει ένα επικίνδυνο πόκερ. Ενδέχεται να μετατραπεί σε μπούμερανγκ και να πλήξει ανεπανόρθωτα την Κύπρο…» 
 
Όσον αφορά το άρθρο Ρούπιν, που έχει τη συσχέτισή του με την παραφιλολογία και σύσφιξη σχέσεων με ΗΠΑ, στις 14.11.24 δημοσίευσα στη ηλεκτρονική «Σημερινή» το πιο κάτω άρθρο. Αφού του το είχα στείλει την προηγούμενη. Πρόσεξα ότι αναρτήθηκε την ίδια μέρα ένα νεότερο στα ελληνικά, με κάποια διαφοροποίηση… 
 
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια