Οι ασφάλειες υγείας, o ιδιωτικός τομέας και ένα σύστημα υπό κατάρρευση.

Ανεξέλεγκτη αύξηση των ασφαλίστρων.

(Άρθρο-Ασφάλειες υγείας και ιδιωτικός τομέας-)  
 
Αυτές τις μέρες στη Βουλή ξαφνικά όπως φαίνεται τα πολιτικά κόμματα ‘ξύπνησαν’ και ανακάλυψαν ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τα τελευταία χρόνια αποδυθεί σε ένα τεράστιο πάρτι υπερβολικού πλουτισμού μέσω των ανεξέλεγκτων αυξήσεων των ασφαλίστρων. Οι ασφαλισμένοι βέβαια εδώ και κάμποσα χρόνια γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάθε εξάμηνο γίνονται θύματα μιας υπερβολικής και καταχρηστικής αύξησης των ασφαλίστρων που τελικό αποτέλεσμα έχει ή να τους εξοντώσει οικονομικά και να τους οδηγήσει σε έξοδο από τα συμβόλαια ή να τους αναγκάσει να πληρώσουν τις εξωφρενικές τιμές που έχουν διαμορφωθεί.
 
Τα ισόβια ασύμφορα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιριών. 
 
Για να καταλάβει όμως κάποιος τι συμβαίνει, θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από κάποια χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρίες υπέγραψαν κάποιες συμβόλαια, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως ισόβια. Τα χαρακτηριστικά των συμβολαίων αυτών ήταν ότι έναντι αρκετά υψηλού ασφαλίστρου μπορούσαν να εξασφαλίσουν στον συμβαλλόμενο ότι θα του παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα για όλη του τη ζωή. Τα συμβόλαια αυτά κρίθηκαν ασύμφορα από τις ασφαλιστικές εταιρίες στην πορεία και επειδή ακριβώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος να υποχρεώσουν τους ασφαλιζόμενους να τα εγκαταλείψουν, προχώρησαν με την ανοχή, αν όχι. υπογείως και με την παρότρυνση του κράτους σ την υπέρογκη αύξηση των ασφαλίστρων. 
 
Βέβαια, μέχρι κάποιο χρονικό σημείο υπήρχε έλεγχος ως προς τη σχετική αύξηση, μέχρι που η παρούσα κυβέρνηση απελευθέρωσε ουσιαστικά τα ασφάλιστρα, αποδεχόμενη έναν στατιστικό δείκτη, ο οποίος θα όριζε τα όρια μέσα στα οποία θα μπορούσαν οι ασφάλειες αυτές να αυξηθούν. Ο δείκτης αυτός για να μην κουράζουμε τον αναγνώστη, όχι απλώς ήταν αυθαίρετος, αλλά στην πραγματικότητα στηριζόταν πάνω στην διάθεση πλουτισμού των ιδιωτικών νοσοκομείων και των ασφαλιστικών εταιρειών. 
 
Οι χρέωση υπερβολικών τιμών για διαγνωστικές εξετάσεις. 
 
Δεν μας αρέσει στα άρθρα μας να λαϊκίζουμε για αυτό θα εξηγήσουμε ακριβώς τι εννοούμε. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία εδώ και αρκετές δεκαετίες ορίζουν τιμές τις οποίες επιεικώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως υπερβολικές. Μια ακτινογραφία θώρακα, παραδείγματος χάρη που στο δημόσιο χρεώνεται 5€ μπορεί να χρεώνεται από 30 έως 50€ ή και περισσότερο σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Μπορώ να μαρτυρήσω με βάση την εμπειρία μου σε κάποιο από τα ιδιωτικά νοσοκομεία ότι αν και έκαναν έως και 80% έκπτωση στους εργαζομένους τους στις εργαστηριακές εξετάσεις, αυτοί πήγαιναν και πληρώνοντας μετρητοίς σε εξωτερικά εργαστήρια ήσαν κερδισμένοι. Πραγματικά οι τιμές των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων είναι τόσο εξωφρενικά υψηλές, ώστε πλέον κανείς όσο υψηλό κι αν είναι το βαλάντιο του δεν μπορεί να τις καλύψει. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία μπορεί πλέον να νοσηλεύεται μονάχα εκείνος, ο οποίος έχει ιδιωτική ασφάλεια. 
 
 
Έχουμε κι άλλες φορές αναφέρει ότι δεν θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε δυστυχώς στην Ελλάδα τον ιδιωτικό τομέα ως κομμάτι του συστήματος υγείας, γιατί λειτουργεί ανεξέλεγκτα και με ένα κερδοσκοπικό τρόπο αποκλείει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού από τη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες του. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο. Πριν από μερικά χρόνια σε κάποια ιστοσελίδα είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο με τίτλο «Τι γυρεύουν οι υπουργοί στις φιέστες των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων;». Αυτό είχε γραφτεί με αφορμή την παρουσία του τότε Υπουργού Υγείας σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο για την εγκαινίαση ενός υποτιθέμενα πρωτοποριακού συστήματος. Το νόημα του άρθρου ήταν ότι ο υπουργός θα έπρεπε να πανηγυρίζει μονάχα εάν αυτό το πρωτοποριακό σύστημα μπορούσε να είναι ανοιχτό σε όλο το λαό, γιατί ως υπουργός όλο το λαό θα έπρεπε να υπηρετεί. Το άρθρο αυτό δυσαρέστησε τους ιθύνοντες της ιστοσελίδας, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να παρεξηγηθεί ως αντιπολιτευτικό απέναντι στον υπουργό, με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις. 
 
Όπως είναι γνωστό, στη χώρα μας το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαπλοκή και τα πάντα, δυστυχώς, εξηγούνται μέσα από τη λογική αυτής της διαπλοκής. Επομένως και το θέμα των εξωφρενικών τιμών των ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά και το θέμα των υψηλότατων ασφαλίστρων, εξηγούνται μέσα από αυτή τη λογική. Οι κλινικάρχες των μεγάλων Ιδιωτικών νοσοκομείων βρίσκονται σε άμεση σχέση με το πολιτικό σύστημα και το τροφοδοτούν ποικιλοτρόπως. Επομένως, το σύστημα αυτό δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αντιταχθεί στις θελήσεις τους. Με ένα διαλυμένο κρατικό σύστημα υγείας, όπου κάποιος πραγματικά διακινδυνεύει, την υγεία και τη ζωή του, το ιδιωτικό κομμάτι παρουσιάζεται ως μια εναλλακτική λύση. 
 
Επιζήμια συμβόλαια για τους ασφαλισμένους,με την ανοχή των υπουργείων. 
 
Για να φτάσει όμως κανείς σε αυτή τη λύση θα πρέπει να περάσει μέσα από τους μηχανισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών. Αυτές δημιουργούν ολοένα και πιο επιζήμια συμβόλαια για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι στην ανάγκη τους για μια υποτυπωδώς αξιοπρεπή περίθαλψη αναγκάζονται να υποχωρούν και να κάνουν τέτοιου είδους συμβόλαια. Αφού λοιπόν τα συμβόλαια ολοένα γίνονται και πιο επιζήμια για τους ασφαλισμένους, θα πρέπει κάποια παλιότερα αρκετά επωφελέστερα να καταργηθούν και να σπρώξουμε τους ασφαλισμένους να κάνουν νέες ασφάλειες με τους νέους όρους. 
 
Για να γίνει αυτό ο πιο εύκολος τρόπος είναι αυξάνοντας υπέρογκα ασφάλιστρα. Και είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που όχι απλώς αναγκάστηκαν να αλλάξουν συμβόλαιο, αλλά και να λήξουν τα συμβόλαια τα οποία είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Παρουσιάζεται δε το κατά τη γνώμη μου αρνητικό φαινόμενο, κάποιος ασφαλισμένος στον ιδιωτικό τομέα να μην έχει κάνει ποτέ χρήση των υπηρεσιών, ενώ πλήρωνε υπέρογκα ποσά για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό να μην αναγνωρίζεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Έτσι, όταν έρθει εκείνη η ώρα, όπου πιθανόν δεν μπορεί πλέον να πληρώνει τις υπέρογκες αυξήσεις, χωρίς καμία ευαισθησία τον πετάνε έξω. 
 
Όλα αυτά γίνονται με την ανοχή και την αδιάφορη παρακολούθηση εκ μέρους των υπουργείων και μάλιστα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στο υπουργείο αυτό θήτευσε ο σημερινός υπουργός Υγείας στην προηγούμενη θητεία του και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι είναι ο ίδιος ο οποίος άνοιξε διάπλατα την πόρτα στις ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν το παιχνίδι τους, ενώ ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή δουλεύει με ζήλο στη διάλυση του δημόσιου συστήματος που θα ρίξει στην αγκαλιά των ιδιωτών τον ελληνικό λαό.
 

από koukfamily.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια