Η Γερμανία πλησιάζει στην απαγόρευση του AfD

Wanderwitz.de
Freepen.gr - Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο είναι πλέον το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα, πλησιάζει στην απαγόρευση. Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Marco Wanderwitz λέει ότι έχει αρκετούς βουλευτές στο πλευρό του για να καταθέσει πρόταση για την απαγόρευση του AfD στην Μπούντεσταγκ.

Σημείωσε πως έχει συγκεντρώσει 37 βουλευτές που θα στηρίξουν την απαγόρευση μιλώντας στην εφημερίδα taz.

Ο Wanderwitz περιμένει ακόμη το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του Münster. Το εν λόγω δικαστήριο συμφώνησε από τον Μάιο με τον χαρακτηρισμό του AfD ως "ύποπτης ακροδεξιάς" οργάνωσης- ωστόσο, το δικαστήριο δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει γραπτή αιτιολόγηση πίσω από την απόφασή του. Ο Wanderwitz δηλώνει ότι περιμένει από το δικαστήριο να δημοσιεύσει τη γραπτή του έκθεση προτού προχωρήσει σε πρόταση απαγόρευσης.

"Μόλις είναι διαθέσιμοι οι λόγοι της απόφασης, θα τους εξετάσουμε προσεκτικά και στη συνέχεια θα υποβάλουμε την επικαιροποιημένη και τεκμηριωμένη αίτησή μας για απαγόρευση", ανακοίνωσε ο Wanderwitz. Το δικαστήριο έχει τουλάχιστον πέντε μήνες από την ημερομηνία της απόφασής του για να δημοσιεύσει τη γραπτή του έκθεση, αλλά δεν είναι σαφές τι θα δημοσιεύσει το δικαστήριο στην απάντησή του.

Εάν η Μπούντεσταγκ ψηφίσει την απαγόρευση, το Συνταγματικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, θα έχει την τελική απόφαση για το αν η απαγόρευση είναι νόμιμη. Σε κάθε περίπτωση, μια πραγματική απαγόρευση θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στο γερμανικό πολιτικό σύστημα και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δημοκρατική νομιμότητα στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο Wanderwitz έχασε τη δική του έδρα από έναν πολιτικό του AfD κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών, καθιστώντας την απαγόρευση προσωπικό θέμα γι' αυτόν. Η επιτυχία του AfD στην ανατολική Γερμανία, όπου είναι το νούμερο ένα κόμμα και πιθανότατα θα κερδίσει αρκετές περιφερειακές εκλογές το φθινόπωρο, σημαίνει επίσης ότι τα κυβερνητικά κόμματα αντιμετωπίζουν την προοπτική να χάσουν εντελώς την εξουσία σε πολλά γερμανικά κρατίδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ποσοστά των ψήφων τους μπορεί να είναι τόσο χαμηλά ώστε να εκδιωχθούν εντελώς από τα κρατικά κοινοβούλια, δίνοντάς τους ένα ισχυρό κίνητρο να επιδιώξουν την απαγόρευση του αντίπαλου AfD. Αυτά τα ανατολικά κρατίδια μπορεί ακόμη και να καταστούν ακυβέρνητα χωρίς τη συμμετοχή του AfD στην κυβέρνηση, γεγονός που ανεβάζει τους τόνους για τα κυρίαρχα κόμματα να επισπεύσουν την απαγόρευση.

Άλλα κόμματα εκτός από το CDU τρέχουν για να εξασφαλίσουν την απαγόρευση του κόμματος, το οποίο έχει εκτοξευθεί χάρη στη δημοτικότητα των αντιμεταναστευτικών και αντιπολεμικών προτάσεών του. Ο πολιτικός των Πρασίνων Μαρσέλ Έμεριχ καλεί τη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών να συστήσει μια ειδική ομάδα κατά του AfD, η οποία θα συλλέξει στοιχεία για να στηρίξει την απαγόρευση.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια