Μυστηριώδες περιστατικό: Ρωσικό MiG-31 κυνηγάει το RQ-4B Global Hawk πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Photo: commons.wikimedia.org by Andrei Shmatko is licensed under Attribution-Share Alike 4.0 International
Freepen.gr - Νέες λεπτομέρειες προέκυψαν για το περιστατικό με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-4B Global Hawk στον ουρανό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Ο συντάκτης του καναλιού FighterBomber Telegram πιστεύει ότι το αναγνωριστικό drone της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας θα μπορούσε να έχει καταρριφθεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες πληροφορίες για το τι συνέβη. Ωστόσο, το ρωσικό μαχητικό Mig-31 δεν άνοιξε πυρ ούτε προέβη σε επιθετικές ενέργειες κατά του αμερικανικού drone. Μιλώντας για τις λεπτομέρειες του περιστατικού, ο συντάκτης του καναλιού FighterBomber Telegram ανέφερε πως το επεισόδιο με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναμενόταν εδώ και καιρό μετά το προηγούμενο περιστατικό με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper. Στις 14 Μαρτίου 2023, ένα ρωσικό Su-27 αναχαίτισε και κατέστρεψε το drone με αποτέλεσμα να συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτή τη φορά, το RQ-4B Global Hawk ξεκίνησε την αναγνωριστική του αποστολή στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας, στις ακτές της Κριμαίας και ταξίδεψε βαθύτερα στην περιοχή. Το Global Hawk, σε αντίθεση με το MQ-9 Reaper, είναι ένα μεγάλο στρατηγικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο μέγεθος ενός σπιτιού. Αυτό το UAV μπορεί να παραμείνει στον αέρα για πολλές ώρες σε υψόμετρο 16 χιλιομέτρων και άνω.

Ένα ρωσικό Mig-31 που πετούσε πάνω από το Global Hawk με πολύ υψηλή ταχύτητα ήταν μια απλή σύμπτωση, δήλωσε ο συντάκτης του καναλιού. Η πτήση του Mig-31 προκάλεσε την αλλαγή των παραμέτρων πτήσης του Global Hawk. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τερμάτισε απότομα την αναγνωριστική πολεμική αποστολή του και κατευθύνθηκε πίσω στη βάση του.

Το MiG-31 δεν άνοιξε πυρ εναντίον του drone. Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πετούσε με ταχύτητα 2,3 Mach (πάνω από 2800 χιλιόμετρα την ώρα). Τα UAV RQ-4B Global Hawk συνήθως επιχειρούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σε ύψος περίπου 16.000 μέτρων. Το μέγιστο ύψος του MiG-31 είναι 21.500 μέτρα, η μέγιστη ταχύτητά του είναι 3.100 χιλιόμετρα την ώρα - το πλήρωμα του μαχητικού ήταν στα όριά του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το Κρεμλίνο δεν έχει πληροφορίες για το αμερικανικό UAV που ενδέχεται να καταρρίφθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε επίσης να απαντήσει στην ερώτηση αν η Ρωσία είχε το δικαίωμα να καταρρίψει αμερικανικά αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα μετά την πυραυλική επίθεση στη Σεβαστούπολη (ο Πεσκόφ παρέπεμψε την ερώτηση στο υπουργείο Άμυνας).

Ο στρατιωτικός ανταποκριτής Alexey Zhivov υπέθεσε ότι το αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-4 Global Hawk θα μπορούσε να βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να κατευθύνουν τους πυραύλους ATACMS κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Σεβαστούπολη. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξαφανίστηκε αμέσως από τις οθόνες των ραντάρ μετά την επίθεση, δήλωσε ο ανταποκριτής.

* Πληροφορίες pravda.ru

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια