ΗΠΑ, Γερμανία εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο

Bundesregierung/Steffen Kugler
Μπάιντεν, Σολτς αρνούνται να προστατεύσουν το Ηνωμένο Βασίλειο από την οργή του Πούτιν

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποτελές κράτος των ΗΠΑ. Αλλά δεν ξέραμε πως η Ουάσινγκτον και η ΕΕ θα ήταν τόσο πρόθυμες να εγκαταλείψουν τους Βρετανούς τόσο σύντομα!

Vishakha Srivastava - tfglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, ο Guardian ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να εξαπολύσει πλήγματα στο ρωσικό έδαφος. Η απόφαση ελήφθη ιδιωτικά και δεν αναμένεται επίσημη ανακοίνωση.

Η κίνηση φέρεται να ανακοινώθηκε όταν ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι έφτασε στο Κίεβο την περασμένη Τετάρτη, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Έγινε παρά την προειδοποίηση του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν πως μια τέτοια κίνηση θα έθετε τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία. Υποστήριξε ότι ο προγραμματισμός των δυτικών πυραύλων θα έπρεπε να γίνει από στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ - φέρνοντας το στρατιωτικό μπλοκ σε άμεση αντιπαράθεση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σίγουρα το πρώτο που χτύπησε τη γάτα και περίμενε από τους συμμάχους του να ακολουθήσουν το παράδειγμα! Αλλά μαντέψτε τι συνέβη!

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Γερμανία, έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer βρέθηκε στις ΗΠΑ την Παρασκευή για να πείσει τον πρόεδρο Joe Biden να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας. Αλλά ο 81χρονος ηγέτης παρέμεινε αμετακίνητος. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναμένεται να ανακοινώσουν αλλαγή στην πολιτική τους όσον αφορά τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην άποψή μας σχετικά με την παροχή δυνατοτήτων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία για χρήση εντός της Ρωσίας».

Η Γερμανία έσπευσε να ακολουθήσει. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε επίσης την Παρασκευή το αίτημα του Κιέβου. Είπε: «Η Γερμανία έχει λάβει μια σαφή απόφαση σχετικά με το τι θα κάνουμε και τι δε θα κάνουμε. Αυτή η απόφαση δε θα αλλάξει». Το Βερολίνο έχει επίσης αρνηθεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους Taurus μεγάλου βεληνεκούς, λόγω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο Σολτς αντιμετωπίζει επίσης αυξημένη πίεση στο εσωτερικό της χώρας του για την υποστήριξή του προς το Κίεβο. Στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν νωρίτερα αυτό το μήνα, κόμματα που θεωρούνται φιλορωσικά και αντι-ουκρανικά σημείωσαν σημαντικά κέρδη.

Η Γερμανία φοβάται επίσης ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μπορεί να μεταφέρει τον πόλεμο ακόμη και στα δικά της σύνορα. Έτσι, είναι σαφές πως δεν έχει διάθεση να ανταγωνιστεί περαιτέρω τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ προετοίμασαν το Ηνωμένο Βασίλειο για να τα βάλει με τον Πούτιν, το άφησαν στην τύχη του όταν ήρθε η ώρα. Ίσως, το ΝΑΤΟ ήθελε να δοκιμάσει τα νερά καθώς και την υπομονή του Πούτιν χρησιμοποιώντας το Ηνωμένο Βασίλειο ως πιόνι.

Και ως αποτέλεσμα αυτού, το φτωχό Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα μπει απευθείας στη γραμμή πυρός του Πούτιν. Η Ρωσία απέλασε την Παρασκευή έξι Βρετανούς διπλωμάτες αφού τους κατηγόρησε για κατασκοπεία. Η κατασκοπευτική υπηρεσία FSB της Μόσχας δήλωσε ότι ενήργησε βάσει εγγράφων που έδειχναν πως μέρος του Foreign Office βοηθούσε στον συντονισμό αυτού που αποκάλεσε «κλιμάκωση της πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης» στην Ουκρανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο προφανώς υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί ήταν αβάσιμοι.

Αλλά αυτό είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η χειρότερη φάση για τις σχέσεις Ρωσίας-Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει έρθει ακόμα.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας λόρδος Kim Darroch δήλωσε πως πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης.

Είπε: «Πραγματικά δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε αυτό». Λοιπόν, ο Starmer δεν συμφωνεί μαζί του. Ο Darroch προειδοποίησε επίσης ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τις προειδοποιήσεις του Πούτιν ελαφρά τη καρδία. Προειδοποίησε, ο Πούτιν μπλοφάρει μέχρι να μην μπλοφάρει.

από freepen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια