ΟΗΕ-Μητσοτάκης: η αποθέωση της επικοινωνίας για Τουρκία και αθλιότητες υπέρ του Ισραήλ


Του Στράτου Βαλτινού

Μόνο και μόνο επειδή υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις στην Αθήνα για την σιωπή του έναντι των γνωστών θέσεων του Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε από το βήμα του ΟΗΕ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις , αλλά παραμένοντας απόλυτα πιστός στην κατευναστική  και επικοινωνιακή του ατζέντα. Είπε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για  “την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο” και αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο είπε ότι “άκουσα με χαρά τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Σημειώνεται πως δεν υπάρχει διπλωμάτης στην Αθήνα που να πιστεύει ότι έχει γίνει το παραμικρό βήμα στη Νέα Υόρκη, προς την κατεύθυνση αυτή, αντίθετα οι πλέον έμπειροι διπλωμάτες ανησυχούν, γιατί όπως λένε “συσσωρεύεται περισσότερη επικοινωνία απ όση αντέχουμε”.

Αλλά ο Μητσοτάκης  νόμισε ότι το βήμα του ΟΗΕ είναι το ίδιο με το βήμα του ΝΑΤΟ, όταν αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή μίλησε για νόμιμη άμυνα του Ισραήλ όταν όλος ο πλανήτης, πλην των ηγετών της Δύσης μιλάει για γενοκτονία. Στις πόσες χιλιάδες νεκρά παιδιά ισχύει η νόμιμη άμυνα;
               
Χρειάζεται όμως διευκρίνιση για να γίνει κατανοητή η δήλωση του Μητσοτάκη για τη θέση του Ερντογάν για την ΑΟΖ, διαφορετικά η ερμηνεία είναι λανθασμένη, εν γνώσει φυσικά του Έλληνα πρωθυπουργού. Όταν ο Ερντογάν δηλώσει ότι θέλει επίλυση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δίνει την δική του ερμηνεία σε αυτό. Ότι δηλαδή τα μικρά νησιά, ακόμη και το Καστελλόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και αποτελούν συνέχεια της ακτών της Τουρκίας. Οπότε η επίκληση της δήλωσης του Τούρκου Προέδρου  δεν έχει το νόημα που θέλει να της δώσει ο πρωθυπουργός.

Με τις τυπικές αναφορές του στα ελληνοτουρκικά και την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής ομοσπονδίας ο πρωθυπουργός θέλησε να εξισορροπήσει τις αρνητικές εντυπώσεις, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια.

Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συζητά με τον Τούρκο πρόεδρο. Η δήλωση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών “ να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης” είναι εντελώς παραπλανητική.  

Αυτό γιατί δεν χρειάζεται καμία εντολή να δοθεί καθώς είναι το κυρίαρχο ζήτημα στο πλαίσιο των διμερών συνομιλιών σε πολιτικό επίπεδο και των διερευνητικών συζητήσεων πάνω από 20 χρόνια .

Αυτό που υποψιάζονται πολλοί ότι συζητούν οι Μητσοτάκης -Ερντογάν είναι η πίεση της Άγκυρας για συνεκμετάλλευση των πόρων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία , μέσω των ΗΠΑ, πέτυχε την ακύρωση του αγωγού East Med, επειδή δεν συμμετείχε και η ίδια και το ίδιο προσπαθεί να κάνει με το ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης -Κύπρου. Στην πορεία θα φανεί τι συμβαίνει καθώς ο πρωθυπουργός κρατά για τον εαυτό του την πληροφόρηση. Όσον αφορά τις οριοθετήσεις, ένα είναι βέβαιο: ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει το παραμικρό βήμα για να διαπραγματευθεί με την Τουρκία το θέμα αυτό και αυτό το γνωρίζουν στην κυβέρνηση, οι διπλωμάτες, οι ξένες πρεσβείες στην Αθήνα και όλες οι συμμαχικές χώρες. Γι αυτό και επενδύει αποκλειστικά στο μορατόριουμ

Στην αναφορά του για την Μέση Ανατολή ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις αθλιότητες που εκστομίζει συχνά υπέρ του Ισραήλ. Ουσιαστικά και τυπικά ακολουθεί κατά λέξη τις δηλώσεις των ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων. Δηλαδή να υπάρξει εκεχειρία και αν δεν υπάρξει δεν πειράζει και σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει την γενοκτονία των Παλαιστινίων, καθώς βρίσκεται σε άμυνα. Αυτό ακριβώς είπε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης . Ιδού  η αναφορά του;

“Στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, η Ελλάδα πάντα υποστήριζε και θα υποστηρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το πράττει έχει σημασία. Πρέπει να δούμε την άμεση επιστροφή όλων των ομήρων που απομένουν”.

Νόμιμη και η γενοκτονία;

Πηγή: omegapress.gr

από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια