Oύτε hot, ούτε dry, ούτε windy! Η Κορινθία κάηκε …αθόρυβα από περίσσεια ανικανότητα

Κάπνα και αποκαΐδια από τη φωτιά στα Ροζενά, έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Κορινθία, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Δεν γίνεται να μην αντιμετωπίζεται μία φωτιά χωρίς να συντρέχουν οι “ειδικές συνθήκες”

Του Γιώργου Χαρβαλιά *

Και να μη θες να γίνεις συνωμοσιολόγος οι περιστάσεις, νομίζω, σε κάνουν να το ξανασκεφτείς. Γιατί αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με τις mega-πυρκαγιές φθινοπωριάτικα είναι πραγματικά εξωφρενικά.

Τις χωνέψαμε τις δικαιολογίες πέντε καλοκαίρια τώρα: «Ειδικές καιρικές συνθήκες», απότοκος της…καταραμένης κλιματικής αλλαγής. «Ηοt, dry and windy» λένε οι «ιθύνοντες», “hot, dry and windy” αναφωνούν και τα πληρωμένα παπαγαλάκια, λες και η ζέστη, η ξηρασία και τα μελτέμια ήρθαν στην Ελλάδα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Μητσοτάκης.

Ε, λοιπόν, στις μέρες του, η χώρα κατακαίγεται και χωρίς να συντρέχουν οι «ειδικές συνθήκες». Εκτός θερινής περιόδου, με το θερμόμετρο στους 25 βαθμούς το μεσημέρι και τους ανέμους να μην ξεπερνούν τα 3-4 μποφόρ. Αντί για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν που επιδιώκει η κυβέρνηση των τουριστικών πρακτόρων, πέτυχε την επιμήκυνση της…διακεκαυμένης ζώνης. Και προς τα δύο άκρα. 

  • Θυμίζω ότι το «ανέκδοτο» με τις ξεκούδουνες πυρκαγιές σε ορεινούς όγκους, κάτω από συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοικές για την εξάπλωση τους ξεκίνησε νωρίς. Μάιο μήνα του 2021 έγιναν στάχτη 70 χιλιάδες στρέμματα στα Γεράνεια, ουσιαστικά όλη η δυτική πλευρά της οροσειράς. Για να φυτευτούν ανεμογεννήτριες.
Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, στις 4 Απριλίου είχαν καεί 5 χιλιάδες στρέμματα στις βουνοπλαγιές της Ανδρου…Ποτέ τα προηγούμενα 20 χρόνια οι καμένες εκτάσεις το αντίστοιχο «ανύποπτο» διάστημα δεν είχαν ξεπεράσει τα 10 χιλιάδες στρέμματα!

Το 2023 κάηκαν στη χώρα-κρατηθείτε- 1.726.260 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Με αποκορύφωμα φυσικά την καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο που αποτέφρωσε, τέλη Αυγούστου, πάνω από τη μισή έκταση του εθνικού πάρκου Δαδιάς.

Φέτος τον Ιούνιο παραλίγο να καεί η Σταμάτα. Και τον Αύγουστο ακολούθησε η Πεντέλη με άλλα 100.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη, ακόμη και στην καρδιά του αστικού ιστού της πρωτεύουσας.

Ας μην πιάσουμε άλλα παραδείγματα, όπως το Τατόι και η Βόρεια Ευβοια. Η σημερινή κυβέρνηση διεκδικεί χωρίς αμφιβολία τον τίτλο του πιο ανίκανου διαχειριστή αντιπυρικής προστασίας των τελευταίων ετών. Ξοδεύει ένα κάρο χρήματα σε drones και ελικόπτερα για εναέρια επιτήρηση της Αττικής (και μόνον -αφού εκεί συγκεντρώνονται οι ψηφοφόροι του Μητσοτάκη) αλλά μόλις εμφανιστεί η πρώτη εστία στην κυριολεξία …χάνεται η μπάλα.

Αυτό όμως που έζησε τις τελευταίες μέρες η Κορινθία δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο. Όχι μόνο στο κεφάλαιο των καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και της ενημέρωσης…

Με χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, ελάχιστο αέρα και άριστες συνθήκες για την δράση εναέριων μέσων, μία μικρή εστία που εκδηλώθηκε σε μια λοφοπλαγιά κατέληξε να πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις και να καίει επί τρία 24ωρα αποτεφρώνοντας 50 χιλιάδες στρέμματα, μεταξύ των οποίων και παραθαλάσσιες εκτάσεις. Ακόμη και τα πρανή στην νέα εθνική οδό άρπαξαν!

  • Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, σπίτια, αγροκτήματα και πυροσβεστικά οχήματα καταστράφηκαν, μία ανάσα από την πρωτεύουσα, όμως τα κανάλια προτιμούσαν να ενημερώνουν τους Ελληνες για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, για το μέλλον της Χεσμπολάχ και για τις έγνοιες των Χούτι!
Η πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο που έπνιξε με το τοξικό της νέφος όλη την Κόρινθο, τα Μέγαρα, ακόμη και τον Πειραιά, ήταν σα να μην υπήρχε.

Η εξήγηση είναι απλή. Εξέλιπαν οι δικαιολογίες του “hot, dry and windy”. Oπότε τα κυβερνητικά φερέφωνα προτίμησαν να το βουλώσουν για να μην έρθουν στην αμήχανη θέση να αποδώσουν ευθύνες. Ευθύνες προφανείς και βαρύτατες που προδίδουν μνημειώδη ανικανότητα. Ή κάτι άλλο…

Μας είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι αυτή η …ρημάδα η Πελοπόννησος «βγάζει λίγο δουλίτσα». Αλλά κανείς δεν βρήκε το θάρρος να ξαναπροβάλει σε πανελλήνια μετάδοση αυτή την απίθανη ατάκα που ειπώθηκε μέσα στο αρχηγείο της πυροσβεστικής και να τον ρωτήσει τι εννοούσε.

Εντάξει το αντιλαμβάνομαι. Προέχει το street party που οργανώνει μεθαύριο ο κυβερνήτης στη Ρηγίλης. Μη χαλάσουμε την πανηγυρική ατμόσφαιρα… Ας κάνει όμως ένα κόπο να περάσει πριν από Ξυλόκαστρο μεριά. Αν μη τι άλλο για να εξηγήσει στο κόσμο πόσο καλά κάνει τη «δουλίτσα»…

* Γιώργος Χαρβαλιάς, Συγγραφέας του βιβλίου  «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια»


από dromosanoixtos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια