Ζήτω ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τασσούλας. Με την διαφορά ότι είναι στην ουσία πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και όχι όλων των Ελλήνων, όπως θα άρμοζε. Ουσιαστικά τον επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης με τον πειθαρχημένο του «Λόχο».
Ένα πρόσωπο που οι ευθύνες και δικαιοδοσίες του είναι μικρότερες ακόμη και ενός Υπουργού δεν μπορεί να ονομάζεται Ανώτατος Αρχων. Όταν δεν έχει δικαίωμα να ρίξει την Κυβέρνηση και να διαλύσει τη Βουλή ακόμη και όταν παραδίδει την Εθνική Κυριαρχία, ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας (Ιμια, Πρέσπες, Μνημόνια κ.α)
Η Άγγλοι έχουν μια κατάλληλη λέξη για την περίπτωση “ceremonial” δηλαδή «εθιμοτυπικός». Δηλαδή Π.τ.Δ για γιορτές, τελετές και πανηγύρεις.
Είναι και αυτό από τα ακατανόητα το οποίο θεωρεί ευνόητο η σύγχρονη κοινωνία, ενώ σε άλλες εποχές τούτο θα θεωρείτο μέγιστη ανωμαλία και έλλειψη δημοκρατίας. Αυτή η πρωτότυπη ανωμαλία κατά την οποία η εκλογή του Π.τ.Δ αντί να γίνεται από το λαό γίνεται από τη Βουλή και μάλιστα με το ελάχιστο των 151 ψήφων είναι μια δημοκρατική ανωμαλία. Δείχνει έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα που προ 2500 περίπου ετών γεννήθηκε η Άμεση Δημοκρατία.
Προτιμότερο θα ήταν η εκλογή να γινόταν δια κληρώσεως των πέντε(5) επικρατέστερων υποψηφίων των κομμάτων. Ο κληρωθείς θα είχε μεγαλύτερη αποδοχή από τον νεοεκλεγέντα.
Όλοι ως τώρα οι οκτώ τέως πρόεδροι της μεταπολιτεύσεως ήταν όμοιοι με εξαίρεση τον Αχαιό αείμνηστο Στέφανο Στεφανόπουλο, ο οποίος είχε το θάρρος να μιλήσει ευθαρσώς στον Αμερικανό Πρόεδρο κ.Κλίντον για τα Δίκαια της Ελλάδος τα οποία παραβλέπονται από τις μεγάλες δυνάμεις. Όλοι οι άλλοι ήταν άφωνοι και ορισμένοι είπαν πράγματα που δεν άρεσαν στο λαό.
«Δια κληρώσεως αιρείσθαι τα αρχάς» εφάρμοζαν οι πρόγονοι μας. Η θητεία τους ήταν ετησία. Μόνο για τους Στρατηγούς υπήρχε εξαίρεση και γινόταν με επιλογή. Ασφαλώς οι προς κλήρωση θα είχαν τα απαραίτητα προσόντα.
Με τον έλεγχο και την χειραγώγηση που συμβαίνει στα ΜΜΕ από την εκάστοτε Κυβέρνηση η κοινή γνώμη μεταβάλλεται σε κοπάδι και κατευθύνεται από το εκάστοτε κόμμα εξουσίας. Επομένως, οι σφυγμομετρήσεις είναι χαλκευμένες. Με την Άμεση Δημοκρατία όλα αυτά θα είχαν εξαλειφθεί.
Χωρίς να είμαι συνταγματολόγος φρονώ ότι το ισχύον Σύνταγμα της Μεταπολίτευσης μόνο συμφορές και καταστροφές έφερε στον τόπο
Το Σύνταγμα που απεδείχθη δημοκρατικότερο, λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο είναι της Ελβετίας, έργο του Ιωάννη Καποδίστρια. Αν ζούσε και εμείς θα είχαμε ευτυχήσει με ένα διαφορετικό Σύνταγμα.
Ετσι θα σταματούσαν οι νενέκοι, οι γόνοι, οι δούκες, οι δελφίνοι και θα μειώνονταν τα τρωκτικά της εξουσίας.
(14/2/25)
* Αμφικτύων ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφέας, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.