Πότε ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία; Ένοχη η Ουκρανία για την σφαγή στο Μαϊντάν στην Οδησσό στις 2 Μαΐου 2014.
Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Η κατακραυγή εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον δυτικό κόσμο: ο Ντόναλντ Τραμπ τόλμησε να πει ότι η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο. Οι New York Times κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι «ξαναγράφει την ιστορία της ρωσικής εισβολής στον γείτονά της». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στον Λευκό Οίκο έγραψε: «…Όταν οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα και εισέβαλαν στην Ουκρανία το 2022, αποφασισμένες να τη διαγράψουν από τον χάρτη ως ανεξάρτητο κράτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να βοηθήσουν το δοκιμαζόμενο έθνος και να παρουσιάσουν τον πρόεδρό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως ήρωα της αντίστασης».
Τρία χρόνια μετά, σχεδόν την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος Τραμπ ξαναγράφει την ιστορία της ρωσικής εισβολής στον μικρότερο γείτονά της. Στην εκδοχή του, η Ουκρανία δεν είναι θύμα αλλά θύτης. Και ο κ. Ζελένσκι δεν είναι ένας σύγχρονος Ουίνστον Τσώρτσιλ, αλλά ένας «δικτάτορας χωρίς εκλογές», που με κάποιον τρόπο ξεκίνησε μόνος του τον πόλεμο και εξαπάτησε την Αμερική Προκειμένου να τον βοηθήσει.
Το BBC ανέφερε:
Η Ουκρανία δεν ξεκίνησε τον πόλεμο. Η Ρωσία εξαπέλυσε πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αφού είχε ήδη προσαρτήσει την Κριμαία το 2014.Η προσάρτηση ακολούθησε την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας έπειτα από λαϊκές διαδηλώσεις.
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
Το CNN ούρλιαζε:
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον υιοθετήσει πλήρως τη ρωσική ψευδή προπαγάνδα για την Ουκρανία, στρεφόμενος εναντίον μιας κυρίαρχης δημοκρατίας που δέχθηκε εισβολή, υπερασπίζοντας τον εισβολέα... Ο Τραμπ κατηγόρησε λανθασμένα την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τη σύγκρουση.
Οι Financial Times παραπονέθηκαν:
Σε σχόλια προς δημοσιογράφους στο θέρετρό του, Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, ο Τραμπ ψευδώς ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο ξεκίνησε τη σύγκρουση – τη μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ήταν σχεδόν η ίδια αφήγηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Δύσης, που μίλησαν με μία φωνή. Τα μέσα ενημέρωσης θεωρούν πως το να μιλούν με μία φωνή επιβεβαιώνει ότι έχουν δίκιο. Αλλά συχνά πρόκειται απλώς για μια τεράστια προκατάληψη επιβεβαίωσης της αφήγησης που τους δίνουν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες και οι πολιτικοί ηγέτες, αντί για μια ανεξάρτητη εξέταση των γεγονότων.
Στην προκειμένη περίπτωση, τα γεγονότα δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει δίκιο. Το κεντρικό ερώτημα είναι: πότε πραγματικά ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία; Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης οδηγούν τις μάζες να πιστεύουν ότι ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν ο τακτικός ρωσικός στρατός επενέβη σε έναν πόλεμο που ήδη διαρκούσε οκτώ χρόνια πριν και που είχε ξεκινήσει η Ουκρανία, με τη βοήθεια των ΗΠΑ.
Αυτό είναι το σημείο που δεν σας λένε.
Το κλειδί της ψευδούς αφήγησης είναι αυτό που το BBC αποκαλεί «ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας» που «ανατράπηκε από λαϊκές διαδηλώσεις».
Φυσικά, ο Τραμπ δεν το εξήγησε αυτό. Δεν είναι καλός δημόσιος ομιλητής. Συχνά αποτυγχάνει να παραθέσει το απαραίτητο πλαίσιο ώστε να γίνει κατανοητό το θέμα του. Η φευγαλέα παρατήρησή του σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο κτήμα του στη Φλόριντα προκάλεσε διεθνή σάλο.
«Σήμερα άκουσα: 'Ω, λοιπόν, δεν μας προσκάλεσαν' στις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία με τη Ρωσία», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Λοιπόν, είστε εκεί για τρία χρόνια... δεν έπρεπε ποτέ να το ξεκινήσετε. Μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία».
Ήταν αυτές οι έξι λέξεις («δεν έπρεπε ποτέ να το ξεκινήσετε») που πυροδότησαν την καταιγίδα. Τα υπόλοιπα από όσα είπε σε εκείνη την πρόταση αγνοήθηκαν. Καταδικάστηκε από Ευρωπαίους ηγέτες γι’ αυτές τις λίγες λέξεις. Ο Ζελένσκι, που εξακολουθεί να ηγείται της Ουκρανίας, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι διαδίδει «πολλή παραπληροφόρηση που προέρχεται από τη Ρωσία».
«Δυστυχώς, ο πρόεδρος Τραμπ, ζει μέσα σε μια φούσκα παραπληροφόρησης», είπε ο Ζελένσκι. Ο μόνος τρόπος που η Δύση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό είναι να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί όταν αναφέρεται σε «ρωσική προπαγάνδα». Σαν να είναι μια αφήγηση λανθασμένη όχι επειδή τα γεγονότα είναι λανθασμένα, αλλά απλώς επειδή τα λέει η Ρωσία. Ουσιαστικά, μας λένε και επιχειρούν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η Ρωσία δεν έχει ποτέ δίκιο, και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν ποτέ άδικο.
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
Χάνοντας μια Συμφωνία
Αυτό που δεν αναφέρθηκε στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ήταν ότι ο Τραμπ υπογράμμιζε τις αλλεπάλληλες ευκαιρίες διαπραγμάτευσης για επίτευξη της ειρήνης που ο Ζελένσκι και η Ουκρανία σπατάλησαν.
«Μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία», είπε ο Τραμπ.
Αλλά ο Τραμπ απέφυγε να εξηγήσει πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 και όχι στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Τότε ήταν που η Ρωσία ενεπλάκη άμεσα σε έναν πόλεμο που είχε ήδη ξεκινήσει η Ουκρανία, και –κυρίως, όπως ο Τραμπ δεν ανέφερε– και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Δείτε πως ο Μπάιντεν επιβεβαιώνει γιατί οι ΗΠΑ χρειάζονταν αυτόν τον πόλεμο
Οι δήθεν «Λαϊκές Διαδηλώσεις»
Διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία στο Κίεβο, Ουκρανία, Φεβρουάριος 2014. Στις 20 Φεβρουαρίου 2014, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος είχε δημοκρατικά εκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας το 2010 με εκλογές το αδιάβλητο των οποίων πιστοποιήθηκε από τον ΟΑΣΕ, ανατράπηκε βίαια.
Οι κάτοικοι στις ρωσόφωνες περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την αντισυνταγματική κυβέρνηση που ανέλαβε, υπερασπιζόμενοι τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο Γιανουκόβιτς καθώς και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.
Η Κριμαία, με σοβαρή πλειοψηφία Ρώσων κατοίκων και σημαντική βάση υποστήριξης του Γιανουκόβιτς, ψήφισε λίγο περισσότερο από έναν μήνα αργότερα, στις 16 Μαρτίου 2014, να αποχωρήσει από την Ουκρανία και να επανενταχθεί στη Ρωσία. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε επίσης δηλώσει ότι δεν θα επεκτείνει πέρα από το 2017 τη ρωσική μίσθωση της ναυτικής βάσης της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
Η βία στους δρόμους ξέσπασε και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Πέντε ημέρες μετά την πυρπόληση και τον θάνατο 48 ρωσόφωνων πολιτών μέσα σε ένα κτίριο συνδικάτων στην Οδησσό από εξτρεμιστικές ουκρανικές ομάδες-στην ουσία ακροδεξιές και ναζιστικές ομάδες-, δύο ανατολικές επαρχίες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία και κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια.
Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, η αντισυνταγματική κυβέρνηση εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στις 16 Απριλίου 2014 εναντίον αυτών των δύο επαρχιών στην περιοχή του Ντονμπάς. Έτσι ξεκίνησε η Ουκρανία τον πόλεμο και αυτή είναι η ημερομηνία που το έκανε.
Ο Τραμπ δεν ανέφερε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ στην ανατροπή του Γιανουκόβιτς και στον επακόλουθο πόλεμο του Κιέβου κατά του Ντονμπάς.
Ο Ρόλος των ΗΠΑ στην Έναρξη του Πολέμου-Μία προσομοίωση
(Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Μακέιν απευθύνεται σε πλήθος στο Κίεβο, στις 15 Δεκεμβρίου 2013- «Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι;)
Ας κάνουμε μία Προσομοίωση:
Φανταστείτε ένα στρατόπεδο διαδηλωτών μερικοί από τους οποίους είναι βίαιοι στην πλατεία Λαφαγιέτ ( κοντά στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον). Απαιτούν την αποπομπή του δημοκρατικά εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου από τον Λευκό Οίκο.
Τότε εμφανίζονται και δύο Ρώσοι Βουλευτές στην πλατεία. Συναντώνται με τους ηγέτες των διαδηλωτών και απευθύνονται στο πλήθος, ενθαρρύνοντάς τους και λέγοντας ότι η Ρωσία είναι μαζί τους. Αργότερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις υποθέσεις της Βόρειας Αμερικής εμφανίζεται στην πλατεία και μοιράζει φαγητό στους διαδηλωτές.
Στη συνέχεια καταγράφεται και δημοσιοποιείται η ανοιχτή τηλεφωνική συνομιλία αυτού του Ρώσου Υφυπουργού να συζητά με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ τη σύνθεση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης μόλις ο πρόεδρος ανατραπεί. Αυτός ο υπουργός είχε επίσης δηλώσει ότι η Ρωσία ξόδεψε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να φέρει τη δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος ανατρέπεται βίαια και φεύγει από τη χώρα. Η Ρωσία εγκαθιστά την κυβέρνηση που έχει επιλέξει. Η Πολιτεία της Καλιφόρνια απορρίπτει το νέο καθεστώς και δηλώνει ότι αποσχίζεται από τις ΗΠΑ. Η νέα κυβέρνηση που προήλθε από πραξικόπημα κηρύσσει και εξαπολύει πόλεμο κατά της Καλιφόρνιας.
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
Αν αυτό συνέβαινε στην Ουάσινγκτον, πιστεύετε ότι κάποιος στις ΗΠΑ θα έλεγε ότι η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με την ανατροπή της κυβέρνησης; Ή απλώς θα έλεγαν ότι ο πρόεδρος εκδιώχθηκε από «λαϊκές διαδηλώσεις»;
Αυτό ακριβώς συνέβη στην Ουκρανία το 2014. Οι ρόλοι των προβοκατόρων παίχτηκαν στην πραγματική ζωή από τους Γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Κρις Μέρφι. Ο ρόλος του υφυπουργού Εξωτερικών παίχτηκε από τη Βικτόρια Νούλαντ, τότε βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις ευρασιατικές υποθέσεις.
Ο Ομπάμα Προσπαθεί να Περιορίσει τον Πόλεμο
Η Ρωσία υποστήριξε την άμυνα του Ντονμπάς με όπλα, εξοπλισμό, πυρομαχικά και τους σχεδόν ανεξάρτητους μισθοφόρους Βάγκνερ. Για να καλύψουν την επιθετικότητα του Κιέβου και να τη δικαιολογήσουν, οι δυτικές κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης αποκάλεσαν ψευδώς τη ρωσική βοήθεια προς τους Ρωσόφωνους «εισβολή».
Αφού η μη νόμιμη κυβέρνηση ξεκίνησε την επίθεσή της στις αποσχισθείσες ρωσικές περιοχές, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να περιορίσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η εφημερίδα The New York Times ανέφερε στις 10 Μαρτίου 2015:
Ο πρόεδρος έχει δηλώσει ιδιωτικά ότι, παρά την πίεση, διστάζει να στείλει όπλα. Εν μέρει, είπε στους βοηθούς και στους επισκέπτες του ότι ο εξοπλισμός των Ουκρανών θα ενίσχυε την ιδέα ότι θα μπορούσαν πραγματικά να νικήσουν τους πολύ ισχυρότερους Ρώσους, γεγονός που ενδεχομένως θα προκαλούσε μια πιο σφοδρή αντίδραση από τη Μόσχα.
Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ
Ο Ομπάμα συνεχίζει να θέτει ερωτήματα που δείχνουν τις αμφιβολίες του. «Εντάξει, τι θα συμβεί αν στείλουμε και άλλον εξοπλισμό – θα πρέπει να στείλουμε εκπαιδευτές;» «Τι γίνεται αν καταλήξει στα χέρια κακοποιών; Τι γίνεται αν ο Πούτιν κλιμακώσει την κατάσταση;»
Παρατηρούμε ότι , ο Ομπάμα μιλά για έναν πόλεμο που ήταν ήδη σε εξέλιξη, ο οποίος είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο χρόνο, όχι επτά χρόνια αργότερα. Δεύτερον, ο Ομπάμα γνωρίζει καλά ότι η θανατηφόρα βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ενώ διεξήγαγε εμφύλιο πόλεμο κατά των ρωσόφωνων, θα προκαλούσε τη Ρωσία.
Και τρίτον, ο Ομπάμα παραδέχεται εδώ κάτι που η δυτική ορθοδοξία τώρα αρνείται (αλλά το οποίο είχε αναφερθεί ευρέως στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τότε), δηλαδή ότι οι «κακοποιοί» ήταν μεγάλο πρόβλημα στην Ουκρανία. Με τον όρο «κακοποιοί», ο Ομπάμα προφανώς εννοούσε τις ακραίες δεξιές και νεοναζιστικές ομάδες που πολεμούσαν για την Ουκρανία.
(September 2015: President Barack Obama, right, in a pull-aside conversation with Ukraine’s President Petro Poroshenko outside the U.N. in New York)
Σεπτέμβριος 2015: Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δεξιά, σε συνομιλία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο έξω από τον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο Τραμπ Υποκύπτει στις Πιέσεις
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων το 2016, ένα σημείο στο πρόγραμμα του κόμματος έλεγε ότι δεν θα δοθεί φονική βοήθεια στην Ουκρανία. Υπό την επιρροή του Russiagate, οι Δημοκρατικοί το παρουσίασαν ως απόδειξη ότι ο Τραμπ συνεργαζόταν με τη Ρωσία, παρόλο που ήταν ακριβώς η ίδια πολιτική του Ομπάμα.
Προσπαθώντας να ξεφύγει από τις πιέσεις, ο Τραμπ άκουσε τότε τους συμβούλους του και εξόπλισε τους Ουκρανούς, επιδεινώνοντας τον πόλεμο και προκαλώντας τους Ρώσους, όπως φοβόταν ο Ομπάμα. Τρία χρόνια αργότερα, η Δύση έχει χάσει σε όλα τα επίπεδα και συνεχίζει να ψεύδεται για το πότε πραγματικά ξεκίνησε ο πόλεμος.
Βεβαίως ο Τραμπ πολλάκις έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία είχε πολλές ευκαιρίες να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία. Προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο, η Ρωσία υποστήριξε τις Συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προέκυψαν από μια συνάντηση στο Κρεμλίνο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τον Μάιο του 2015. Οι συμφωνίες, που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τη συναίνεση των ΗΠΑ, θα άφηναν τις αποσχισθείσες ανατολικές επαρχίες εντός της Ουκρανίας με αυτονομία.
Ωστόσο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των τριών ετών υπό τον Ζελένσκι, εμπόδισαν την εφαρμογή τους. Η Μέρκελ, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο παραδέχθηκαν ότι εξαπάτησαν τη Ρωσία, κερδίζοντας χρόνο για να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει το ΝΑΤΟ την Ουκρανία.
Αυτό είναι που εννοούσε προφανώς ο Τραμπ όταν είπε ότι ο Ζελένσκι είχε τρία χρόνια να κάνει μια συμφωνία, ή μάλλον να εφαρμόσει μια ήδη υπάρχουσα συμφωνία.
Με ενδείξεις για μια νέα ουκρανική επίθεση κατά του Ντονμπάς, η Ρωσία παρουσίασε στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ δύο προτάσεις συνθήκης τον Δεκέμβριο του 2021. Ζητούσαν μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, δηλαδή την απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από τις πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και των αμερικανικών πυραύλων από την Πολωνία και τη Ρουμανία, που βρίσκονται μόλις λίγα λεπτά μακριά από τη Μόσχα.
Ο Τραμπ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η ρωσική επέμβαση δεν θα είχε συμβεί αν ήταν πρόεδρος. Ίσως να είχε διαπραγματευτεί αυτές τις συνθήκες. Ένα άρθρο της Daily Mail ανέφερε ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τις Βαλτικές χώρες, μέρος αυτού που η Ρωσία επιδιώκει ως νέο πλαίσιο ασφαλείας στην Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι για το οποίο η Ρωσία επιχειρηματολογεί εδώ και δεκαετίες.
Η Μόσχα είπε στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι αν οι συνθήκες απορριφθούν, η Ρωσία θα μπορούσε να καταφύγει σε «τεχνικά/στρατιωτικά μέσα» στην Ουκρανία. Κατανοώντας πλήρως ότι αυτό σήμαινε μια νέα, πιο θανατηφόρα φάση του πολέμου, ο Μπάιντεν απέρριψε τις συνθήκες, προκαλώντας την άμεση επέμβαση της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο. Ο Μπάιντεν χρειαζόταν να συμβεί αυτό, ώστε να παρουσιαστεί ως η «αρχή» του πολέμου – σαν να ξεκίνησε η ιστορία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Μπάιντεν και ο υπουργός Άμυνας του κατέστησαν σαφές ότι ο στόχος των ΗΠΑ ήταν να «αποδυναμώσουν» και να ανατρέψουν την κυβέρνηση Πούτιν και να επαναφέρουν την κυριαρχία που απολάμβαναν οι ΗΠΑ στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990.
Για να το πετύχει αυτό, ο Μπάιντεν χρειαζόταν τη ρωσική εισβολή προκειμένου να εξαπολύσει έναν πληροφοριακό, οικονομικό και έμμεσο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Τρία χρόνια αργότερα, η Δύση έχει χάσει και στους τρεις τομείς και εξακολουθεί να ψεύδεται για το πότε πραγματικά ξεκίνησαν όλα.
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Ουκρανία υπεύθυνη για τη σφαγή των ακτιβιστών του Μαϊντάν στην Οδησσό στις 2 Μαΐου 2014.
Αφού ανάγκασαν τους ακτιβιστές να καταφύγουν στο «Σπίτι των Συνδικάτων» της Οδησσού, Ουκρανοί νεοναζί έβαλαν φωτιά στο κτίριο. Στη συνέχεια, πυροβόλησαν , έσφαξαν και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν από την πύρινη κόλαση.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει την Ουκρανία ένοχη για τη σφαγή στην Οδησσό.
Η Ελληνική κυβέρνηση, το διευθυντήριο της ΕΕ, Μακρόν-Στάρμερ-Σολτσ-Μητσοτάκης-Φον ντερ Λάιεν-Κάλλας συντάσσονται με τους Ναζί, τους Εγκληματίες που έκαψαν ζωντανούς-έσφαξαν-εξανδραπόδισαν τουλάχιστον 50 ανθρώπους. Θέλουν μάλιστα να μας χρεώσουν με πλέον των 850 δις για να στήσουν την κραιπάλη του πολέμου και υποτίθεται να στηρίξουν τον πολιτικά σαλτιμπάγκο Ζελένσκι και να βάλουν από το παράθυρο την Τουρκία στην Ευρώπη. Τους παραδίδω στην χλεύη σας, αλλά και στην επιστήμη της Ψυχιατρικής.
Πολιτικός Αναλυτής, skouterisd@gmail.com,
https://www.facebook.com/dimitris.skouteris.94 , @dim1956.bsky.social, @skouterisd
The post Πότε ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία; Δημ. Σκουτέρης appeared first on Militaire.gr.
από militaire.gr
0 Σχόλια
Tο kozanara.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.